10 причини да спрем да гледаме телевизия

36309
10 причини да спрем да гледаме телевизия

Малко телевизия никога не вреди – но колко е това „малко“? Статистиката сочи, че средният европеец прекарва близо 30 часа седмично в гледане на телевизия, пишат от lifehack.com. И ако тази цифра ви шокира, направете сметката за себе си.

Aко включите клипчетата в YouTube и всичко останало, което гледате на компютъра – тогава часовете, прекарани пред екрана, могат да се окажат доста повече.

Това е време, което можете да прекарате с приятели и любими хора, да се забавлявате и да си почивате много по-пълноценно. Eто няколко причини да спрем да гледаме телевизия още днес:

1. Губим време

Времето, прекарано в гледане на телевизия, е като времето, прекарано в сън (с изключение на това, че от едното тялото ви няма жизнена нужда). Въпросът е дали искате да проспите още по-голяма част деня си.

2. Лишаваме се от социален живот

Всеки час пред телевизора е час, в който не живеем живота си на пълни обороти. В това време можем да играем с децата си, да сме навън с приятели, да се срещаме с нови хора и да правим много по-вълнуващи неща. Връзката с другите е една от основните човешки потребности, които всеки от нас има, и които телевизорът няма как да удовлетвори.

3. Програмираме се с отрицателно мислене

Почти всяко предаване по телевизията – от новините, през риалити шоутата, дори до комедиите, е изпълнено с негативност. Малко са позитивните послания, които биха могли да компенсират тази тенденция. Замислете се кога за последен път след няколко часа пред телевизора сте били в добро настроение?

4. Телевизията формира масови възгледи, които са всичко, но не и хуманни

Комедиите по телевизията играят с известни стереотипи – осмиват „смотаните“, „глупавите“, пълните, различните. Новините са пълни с репортажи за масови бедствия, страдание и смърт – до степен, в която сетивата ни се притъпяват. В същото време се водят ожесточени спорове и се създават драми за какви ли не дреболии – в името на спектакъла. Всичко това влияе върху отношението към живота и цялостния ни мироглед.

5. Създава нереалистични очаквания

Телевизията изкривява представата ни за реалността. Непрекъснато виждаме красиви хора, които правят удивителни неща и преживяват невероятни приключения. Попитайте когото искате от телевизионните звезди – и най-малоумните ще трябва да признаят, че образите им от екрана и по кориците на списанията са фалшиви.

6. Създава чувство за неадекватност

Животът никога няма да бъде такъв, какъвто го дават по телевизията. Сравнението с реалността разочарова много хора. Посланията, които стигат до нас от екрана, скрито ни убеждават, че не сме достатъчно красиви/умни/забавни и пр. Животът ни започва да изглежда посредствен в сравнение със съвършенството на телевизионния свят.

Новинарка от албанска телевизия с огромни "очи" смая македонска медия (Видео)

В изключителен хит се превърна водеща на новините по албанската телевизия Заjрр. Причината за толкова голямото внимание към новинарката...

7. Реклама и пак реклама

Няма да сгрешите, ако кажете, че има една причина телевизията да съществува и тя е да предлага продукти. Никой не продуцира предавания, за да прави голямо изкуство. Всяка една част от всяка една телевизионна програма е проектирана да ни държи пред телевизора, за да може да купим продуктите, предлагани чрез стандартни реклами или продуктово позициониране. Телевизията ни кара да се чувстваме зле, за да купуваме продукти, които ще ни накарат да се чувстваме по-добре. С други думи, сами си промиваме мозъка, за да печелят компаниите.

8. Вредата от седенето

Днес водим по-уседнал живот от всякога. Повечето хора прекарваме голямата част от деня си на бюрото пред компютъра. И утежняваме проблема, когато се приберем вкъщи и седнем пред телевизора. Скорошни изследвания показват със стряскащи резултати колко вредно за здравето е продължителното седене.

9. Децата възприемат навика от нас

Вижте до какво водят дългите часове пред телевизора

Хората, които ежедневно прекарват часове пред телевизионния екран, имат повишен риск от заболяване от белодробна емболия, свидетелстват...

В днешно време децата израстват пред телевизора. Редица проучвания през изминалите десетилетия показват отрицателните ефекти на телевизията върху физическото и психично развитие на най-малките. За жалост, каквото и да им говорим, те повтарят онова, което правим. Така и следващите поколения отразяват нашия избор.

10. Наистина ли си почиваме?

Единственият аргумент ЗА гледането на телевизия е, че е лесно. Спирате работата за деня, идва време да се отпуснете и за малко да изключите претоварения си мозък – за жалост опитът показва, че това, което е най-лесно, рядко се оказва най-доброто за нас.

Повечето хора ще се съгласят, че спортът, музиката, танците, срещите с приятели и времето, посветено на някое хоби ги разтоварват много повече, отколкото седенето с поглед, вперен в екрана и дистанционно в ръка.

Имаме имаме един живот – от нас зависи как ще го изживеем. Наш собствен избор е дали да изпълним този живот с истински хора, които правят удивителни неща и изживяват страхотни приключения, или ще гледаме измислените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com