103 години от рождението на египетската Мата Хари

6720
103 години от рождението на египетската Мата Хари
Снимка: Youtube

Днес, 25 ноември, се отбелязват 103 години от рождението на известната египетска певица Амал ал-Атраш.

През 30-те и 40-те години на XX век Ал Атраш, която е по-известна с прякора си – Асмахан, става много известна в Страната на пирамидите и фараоните. Асмахан притежава дълбок глас – от контраалт до мецо сопрано, и омайващо сценично присъствие, с което печели много почитатели във времена, когато обществото често пренебрегва и дори осмива жените-артисти. Египетската перла има кратък и бурен живот – тя умира на само 31 години.

Лех Валенса получава Нобелова награда

На 5 октомври 1983 година полският дисидент и борец за граждански права, Лех Валенса, получава Нобелова награда за мир. Той е основател...

Всъщност певицата се отказва за известно време от кариерата си заради любимия си мъж – Хасан ал-Атраш. Двамата се женят през 1933 година, след като Ал Атраш иска от любимата си да прекрати сценичните участия. През 1939 година обаче те се развеждат, след като Асмахан не издържа и се връща на сцената.

Асмахан участва и във Втората световна война като британски и френски агент в Сирия. Тя убеждава местното население да не се съпротивлява на инвазията на английските и френските части и ролята ѝ е значима за успеха на генерал Шарл дьо Гол. На 14 юли голямата певица умира в автомобилна катастрофа, след като колата ѝ се преобръща в канал близо до египетския град Мансура. Има много предположения, че катастрофата не е случайност, тъй като Асмахан се е срещала с германски агенти и се предполага, че е възможно британското разузнаване да има пръст в смъртта ѝ. Доказателства обаче няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com