182 години от рождението на Уилям Морис и дизайните му в Doodle

11501
182 години от рождението на Уилям Морис и дизайните му в Doodle
Снимка: Google

Днес се отбелязват 182 години от рождението на английския художник, дизайнер на текстил и писател Уилям Морис. Той е роден на 24 март 1834 година. 

Почти е невъзможно да се обобщи приносът на Уилям Морис за британския дизайн, изкуство и естетика. Истински продиджи, Морис се гмурка дълбоко в своите многобройни интереси, оставяйки ни богато наследство в множество сфери, пишат от Google, които днес отбелязват рождението на британеца с традиционния Doodle. 

Празнуваме 8 март с Google и мотото "Един ден аз ще"

Днес е 8 март - Международният ден на жената. С него се отбелязват на икономическите, политическите и обществените постижения на д...

Уилям Морис учи в колежа Марлборо и Оксфорд. През 1856 г. става чирак на архитекта Дж. Е. Стрийт, когато и основава списанието Oxford and Cambridge Magazine. В него Морис публикува поезия и развива идеите си за връзката между занаятчийската дейност и декоративните изкуства.

Пет години по-късно британецът основава фирма за дизайн, в сътрудничество с Едуард Бърн-Джоунс и Данте Габриел Росети. Морис допринася най-вече като дизайнер на повтарящи се мотиви за тапети и текстил, много от които вдъхновени от природата. Освен това той има сериозен принос за подновения интерес и развитието на традиционните текстилни изкуства и методите на производство. Морис е представител на движението "Изкуства и занаяти" от края на XIX век.

Уилям Морис основава печатницата Kelmscott Press. Изданието "Творби на Джефри Чосър" от 1886 г. е считано за шедьовър в дизайна на книги.

В голяма степен работа на живота на Морис е отразена в неговите принтове. За да подчертае неговия уникален стил, Лидия Никос прави Doodle, който пресъздава пет различни дизайна на твореца. Всеки от тях ще се появи на случаен принцип при рефрешване на основната страница на търсачката. 

Забелязахте ли, че на Google липсва "e"? Това е в чест на Жорж Перек

Днес Google отбелязва 80 години от рождението на френския писател и режисьор Жорж Перек. Днешният Doodle, който показва името на т...

Днешният Doodle за Уилям Морис се вижда във Великобритания, но освен това още в Гърция, Литва, Сърбия, Португалия и България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com