7 трика за 100 години живот

14387
7 трика за 100 години живот

Кой не иска да живее възможно по-дълго и то в добро здраве? Оказва се, че това не е никак трудна мисия и в нея можем да си помогнем и сами. Ето тайните за дълголетие, които ни разкриват от webmd.com.

1. Защити своето ДНК

С напредване на възрастта краищата на нашите хромозоми, наречени теломери, стават все по-къси. А това ни прави по-уязвими към различните болести. Дори да си мислим, че няма какво да се направи, последните изследвания показват друго. Според проучване, промените в начина ни на живот могат да подсилят ензим, който увеличава дължината на теломерите. Други изследвания пък сочат, че с диета и физически упражнения можем да защитим теломерите ни. Така че със здравословни навици можем да забавим стареенето, и то – на клетъчно ниво.

2. Бъди добросъвестен

Според проучване един от най-добрите начини да живеем дълго е като се стремим да бъдем добросъвестни личности. Защото тези хора се отличават с постоянство и внимание към детайла и правят повече неща в грижата за своето здраве. Освен това те правят такива избори в живота си, които им носят по-стабилни връзки и по-добра кариера.

Лютото удължава живота?

Употребата на люто може да удължи живота, сочат резултатите от седемгодишно изследване в Китай. За това време учените са анализирали м...

3. Създавай приятелства

Ето че науката ни дава още една причина да бъдем благодарни за приятелите, които имаме, защото те могат да ни помогнат да живеем по-дълго. Австралийски изследователи са открили, че хората с повече социални контакти живеят поне 10 г. повече от тези с малък брой приятели. Анализ на резултати от 148 проучвания също показва, че има връзка между многобройните приятелства и дълголетието.

4. Спри да пушиш

За никого не е тайна, че отказът от цигарите може да удължи живота ни, но с колко може да ни изненада. Според британско изследване, ако спрем да пушим, докато сме на 30 г., ще живеем по-дълго с цяло десетилетие. Отказът от вредния навик на 40, 50 или 60 г. пък ще ни подари съответно по още 9, 6 и 3 г. живот.

5. Бракувай се

НЕВЕРОЯТНО: 5-те жени, родени през 19-ти век, които са живи и до днес

Хората винаги са били любопитни за тайната на дългия живот и какво ли е да доживееш до 100 години. Невероятно е, че все още на Земята и...

Редица изследвания доказват, че женените хора са склонни да надживеят необвързаните. Изследователите обясняват този факт със сигурността, която ни носи бракът в психологически и икономически аспект. Оказва се, че не само женените в момента, но също така разведените и овдовелите надживяват тези, които никога не са встъпвали в брачен съюз.

6. Отслабни

Ако сме с наднормено тегло, отслабването ще ни избави от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Освен това мазнините в коремната област са изключително вредни за здравето ни и е добре да се съсредоточим върху стопяването им. За целта трябва да хапваме повече богати на фибри храни и редовно да правим упражнения.

7. Пийвай си, но с мярка

Хората, които пият в умерени количества, по-рядко имат проблеми със сърцето, отколкото тези, които никога не близват алкохол. Но трябва да имаме предвид, че злоупотребата с алкохола повишава кръвното налягане и може да ни донесе още куп здравословни проблеми. Препоръките на Американската сърдечна асоциация са, ако си пийваме, то да е по едно питие на ден за дамите и по 1-2 дневно за господата. Разбира се, виното е най-добрият еликсир за дълголетие. Ако не пием обаче, не е добра идея да започваме – все пак има много други начини да предпазим сърцето си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com