Борецът срещу ебола – човек на годината на Time

27563
Борецът срещу ебола – човек на годината на Time
Снимка: time.com

Престижното списание Time обяви носителя на своя приз „Човек на годината“. За 2014 той не е нито политик, нито звезда от шоубизнеса. Вместо това е посочен обобщен образ – борецът срещу вируса ебола.

“От десетилетия ебола обикаля из Африка като някакво митично чудовище, което излиза за човешкото жертвопринушение на всеки няколко години и после се връща в пещерата си. През 2014 г. обаче избухна епидемия, хранена от същия прогрес, заради който се асфалтираха пътища, строяха се градове, милиони се спасяваха от мизерията. Разпространи се в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне, пропътува до Нигерия и Мали, до Испания, Германия и САЩ. Покоси безброй лекари и медицински сестри. Всеки, който се грижи за жертвите на ебола, рискува да се превърне в една от тях.

6331 са жертвите на ебола

Броят на жертвите на епидемията от ебола в Западна Африка се е увеличил до 6331 души в трите най-силно засегнати държави, като Сиера Ле...

Ебола е война и предупреждение. Световната здравна система изобщо не е достатъчно силна да ни предпази от вируса – не само в далечни места, където човешки животи се губят всеки ден, а и тук, в нашите домове. Светът обаче може да спи спокойно, защото една група мъже и жени са готови да се изправят и да се борят. За неуморните кураж и милосърдие, за това, че дадоха на планетата време да засили защити си, за риска, за упорството, за жертвите и спасените – борецът срещу ебола е човек на годината“, пише списанието.

Това не е първият път, в който Time дава титлата на обобщен образ. През 2011 г. например тя бе присъдена на „Протестиращия човек“.

Подгласници в класацията са руският президент Владимир Путин, кюрдският лидер Масуд Барзани, протестиращите в американския град Фъргюсън.

 

Съмнение за ебола в Бостън

Човек с подозрения за ебола е бил хоспитализиран в Бостън, предаде Газета ру. Пациентът е постъпил в градската болница на 2 ноември, с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com