Българският става задължителен за собствениците на публични домове в Амстердам

11572
Българският става задължителен за собствениците на публични домове в Амстердам
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Собствениците на публични домове трябва задължително да общуват с жриците на любовта на родния им език, взе решение най-висшата магистратура в ЕС - Европейският съд.

Сега властите на Амстердам имат правото да отказват издаването на разрешително на собственик на бордей, който не може да говори на български или унгарски със служителките си, информира БГНЕС. 

В подкрепа на екологичното развитие Амстердам събира ... урина

Жителите на Амстердам бяха призовани да дарят урина, за да  направят града си по-зелен, пише таблоидът "Дейли мирър". Акцията се ...

Проституцията в Холандия е легална и трябва да бъде лицензирана по места. Но властите се опитват да ограничат трафика на хора и злоупотребите. Решенията на ECJ се прилагат във всяка от 28-те страни членки на съюза.

"Съдът счита, че е възможно да се изисква собственик на публичен дом да могат да общуват на същия език с проститутките, които работят там“, гласи становището на съда. Само тогава публичните домове, включително прочутите амстердамски „прозорци за пазаруване“ могат да бъдат така организирани, че да бъдат избягвани злоупотребите и криминалните простъпки срещу проститутките, допълват висшите европейски магистрати.

Проститутка от Амстердам и блогърка, представила се като Фелисиа Анна, споделила пред BBC, че комуникацията е ключ в борбата срещу деяния като трафика на хора. Но доколкото на нея й било известно повечето секс труженички вече комуникирали както със собствениците на публични домове, така и с клиенти или представители на правозащитните органи на втори език – като холандски или английски. Фелисиа Анна допълнила, че правилата за контактуване на съответния език ще възпират жените, които не знаят холандски или английски, да наемат законно „прозорци за пазаруване“, на които се гледа като на по-безопасно място на труд от нелегалната улична проституция. 

Съдебното решение от четвъртък се появи, след като властите на Амстердам отказаха да издадат ново разрешително на собственик на публичен дом да наеме „прозорци“ за проститутки в градския квартал на червените фенери. Съдът отсече, че решението е било правилно, тъй като собственикът на публичния дом не можел да говори унгарски или български – езиците, на които говорят проститутките – за да ги попита дали са жертва на трафик на хора или са принудени със сила да практикуват най-древната професия. Собственикът на публичния дом казал, че може да използва преводачи или електронен софтуер за преводи. Той се позовал на правилата на единния пазар на ЕС и заявил, че кметът на Амстердам, чието име не е споменато по случая, действал дискриминационно. Но от Европейския съд отхвърлил неговите аргументи, позовавайки се на „наложителни причини, свързани с обществения интерес“. 

Холандия: Мюсюлмански домове вбесиха данъкоплатци

Близо 180 специално обновени и оборудвани по мюсюлманската традиция жилища в Амстердам разбуниха духовете в холандското общество. И...

Проституцията беше легализирана в Холандия и Германия през 2002 г. Според холандския закон тези, които работят в сферата на търговията, трябва да се регистрират в търговската камара и да плащат данъци. Но през последните няколко години властите се опитват да затегнат правилата в Амстердам в опит за борба с трафика на хора и организираната престъпност. Има информации, че три четвърти от труженичките в секс индустрията в Амстердам са от чужбина, пристигат предимно от Източна Европа, Африка или Азия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com