Червеното великденско яйце има магическа сила

58880
Червеното великденско яйце има магическа сила
Снимка: Getty Images/Guliver

Яйцата са символ на живота и новото раждане. Според традицията първото яйце се боядисва в червено и носи магически сили.

Поверието гласи, че Мария Магдалена е повикана в Рим по изричното нареждане на император Тиберий, за да му разкаже какво точно се е случило в Йерусалим след разпъването на Исус. В столицата на империята тя му поднесла яйце с думите: "Христос Воскресе!". Тиберий не повярвал и казал, че ако думите на Мария Магдалена са верни, яйцето трябва да стане червено - и в ръцете му то почервеняло.

Според вярванията домакинята трябва да стане преди зазоряване и да боядиса яйцата, за да не бъде видяна от никого, дори и от слънцето. Първото яйце се нарича още Господне яйце. Вярва се, че то има магически сили. Казват, че то може да стои с години и да не се развали. Има предания, че първото червено яйце може да лекува болести. Докато ги боядисва, домакинята не трябва да бъде гладна, а трябва да е хапнала поне едно залче хляб. В противен случай яйцата няма да донесат здраве, а болести в къщата.

След като изгреят първите слънчеви лъчи, домакинята трябва да събуди всички в къщата, като натърка челата им с червеното яйце.

Според македонската традиция в различните региони се боядисват различен брой яйца на Велики четвъртък. Някъде се боядисва само едно, на други боядисват по три, а трети потапят в боя толкова яйца, колко членове има семейството плюс още едно.

Патриарх Неофит: Нека вярата в Спасителя да ни вразумява

Нека вярата и Спасителя ни показват пътя на разума в сложното време, в което живеем. С тези думи патриарх Неофит започна своето слово и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com