Джазът прави храната по-вкусна

16984
Джазът прави храната по-вкусна
Снимка: Thinkstock

Жанрът на музиката за фон може да окаже влияние върху това колко вкусно изглежда нещо, може да има ефект и върху количеството на консумираната храна.

Учените от Университета в Арканзас пускали класическа музика, джаз, хип-хоп или рок, докато хората са се хранили. Участниците в изследването споделят, че изпитват по-голямо удоволствие от храната, когато слушат джаз. Храната им не е била толкова вкусна, когато са слушали хип-хоп. При рока и класическата музика не са забелязани особени промени.

Разхищаваме храна за 750 млрд. долара годишно

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) призова за намаляване на разхищението на храна, което струва 750 млрд. долара годишн...

В изследването са участвали 99 души - 46 мъже и 53 жени. Те са консумирали "комфортна" храна, която се свързва с емоции, или храна, която не е обвързана с определени преживявания. По време на хранене хората са слушали една и съща част от един от четирите вида музика. Не е изненадващо, че емоционалната храна била млечен шоколад, а неемоционалната - чушка. След теста доброволците са оценили храната, която са консумирали.

"Изследването показва, че фоновата музика може да повлияе на вкусовите възприятия за шоколада. Значение има също така изпълнителят на музиката, видът на храната, демографията на консуматорите, както и техният опит и култура", казва учените от Арканзас и добавят, че предстоят още проучвания с разнообразни музикални и хранителни стимули.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно