Дни на норвежката морска кухня

11892
Дни на норвежката морска кухня

За втора поредна година Посолството на Кралство Норвегия и Norwegian Seafood Council (en.seafood.no) организират Дни на норвежката морска кухня в България (11-15 май).

Официалното откриване пред професионални готвачи и хора, изкушени от готвенето и представянето на храната пред широка публика медии стана на специална демонстрация по приготвяне на норвежка сьомга в МЕТРО Академия на 12 май от 10:30 часа.

В приветствените си думи пред гостите Н.Пр. Гюру Катарина Х. Викьор, посланик на Кралство Норвегия, изказа задоволството си от големия интерес към миналогодишното издание на морските кулинарни дни, подтикнало организаторите да повторят и обогатят програмата и тази година. Нейно Превъзходителство г-жа Викьор разказа за развиването на аквакултурата и преимуществата на норвежката морска храна. „Норвегия се нарежда на второ място в света по износ на морска храна. Морските дарове в Норвегия се отглеждат в ледено студена и чиста вода и аквакултурите са разположени в океана. Норвежката сьомга може да бъде открита навсякъде по света: тя се изнася в над 140 държави, с гарантирано качество. Доставката на сьомгата от океана до магазините в България отнема максимум 36 часа.“, коментира тя.

Рулца от риба и бекон с печени моркови

Истинско изкушение за всички любители на добре приготвената риба, сервирана с вкусна гарнитура.  Необходими продукти:4 порции &nb...

Отново специален гост на поредицата от събития е топ готвачът Даниел Руше Мадсън (Daniél Rougé Madsen), завладял както професионалната, така и любителската част от публиката с безспорния си чар и експертни познания за норвежката сьомга. В приветствието си към гостите шеф Мадсън разказа за здравословните качества на сьомгата, отглеждана в ледено – студените води на Норвегия и в типичния си непринуден стил подчерта, че не е необходимо да си шеф-готвач, за да готвиш норвежка сьомга – тя е лесна за приготвяне и благодатна за разнообразни рецепти за идващите летни месеци. Като баща на две деца шеф Мадсън не пропусна да подчертае, че норвежката сьомга е изключително подходяща да бъде включена в детското меню. За да подкрепи тази идея, докато е в България, той ще заснеме кратко видео с деца, с които ще приготви свежa, леснa и здравословнa рецептa със сьомга. Развиването на аквакултурата е част от отговорното отношение на Кралство Норвегия към глобалните проблеми по изхранването на населението на Земята.

Дните на норвежката морска кухня се провеждат с помощта на Marine Harvest и МЕТРО Кеш енд Кери България. В подкрепа на инициативата от 13 май за всички клиенти на веригата в страната ще тече промоция на норвежка сьомга. Като част от събитията, на специално организирана работилница, шеф Мадсън ще представи тънкости в приготвянето на норвежка сьомга пред кулинарно изкушени любители в ресторант Happy Bar&Grill в столичен мол, а известният рибен ресторант Капитан Кук домакинства на коктейл с отбрани гости.

ВИЖТЕ КАК ДА СИ ПРИГОТВИТЕ СЬОМГА ТЕРИАКИ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com