Една сериозна причина да не сте скъперник

37928
Една сериозна причина да не сте скъперник
Снимка: Thinkstock

Скъперниците са по-стресирани хора и по-често са обхванати от чувство за безпокойство, отколкото щедрите, установи австралийско проучване, пише Daily mail.

Екип специалисти по човешко поведение, воден от проф. Уве Дулек от университета в Куинсланд, проведе експерименти с доброволци, участващи в игра с печалби. Учените внимателно проследили реакциите на групата. Не само участниците, които получавали малки оферти, но и тези, които ги правели, изживявали по-високи нива на стрес и чувство за безпокойство.

Психо трикове, които ще направят живота ви по-лесен

В поредния понеделник, който на всичкото отгоре е и студен, ви предлагаме някои малки и лесни трикове, които биха ви дали предимство в ...

И обратно - тези, които щедро оферирали, и щедро получавали, били еднакво щастливи. Във финансовата игра доброволците били длъжни сами да разпределят помежду си сумата, която получавали. През цялото време учените изследвали сърдечния ритъм на участниците.

"Установихме, че ниските оферти, увеличават пулса с 40 на сто както на получателите, така и на офериралите сумите" коментира проф. Дулек. Според него повишеният стрес се дължи на чувството за вина при силно понижена оферта. Основният извод е, че когато се отнасяме към някого несправедливо, ние плащаме съответната емоционална и психологическа цена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com