Езеро в Танзания вкаменява животни

226917
Езеро в Танзания вкаменява животни

В Танзания има езеро с тихи води и смъртоносна тайна – всяко животно, което се докосне до него се превръща в камък. Редкият феномен е предизвикан от химикал, който се съдържа във водата, а вкаменените животни изглеждат точно като излезли от филм на ужасите.

Фотографът Ник Бранд показва каменните животни в новата си книга „От другата страна на опустошената земя”.  Вкаменените животни са разпръснати около цялото езеро, заради нивото на pH, което е между 9 и 10.5, изключително висока алкалност, която „консервира” бедните създания за вечността.

"Съвсем случайно попаднах на тези животни, всякакви птици, прилепи, които бяха изхвърлени от водата на брега на езерото Натрон в Северна Танзания", споделя Бранд. Никой не знае със сигурност как са загинали тези животни, но изглежда, че водата в това езеро ги привлича по някакъв начин. След това те се засилват към нея и се удрят в повърхността й, както се удрят в стъкло на прозорец. Във водата има изключително високо ниво на сода и сол. То е толкова концентрирано, че може да свали мастилото от филмова кутия Кодак за няколко секунди. Във взаимодействие със содата и солта, животните калцират, по този начин остават перфектно запазени и след време изсъхват.  

За да ги снимам, взех част от тях от брега и ги поставих на различни места, за за изглеждат така, все едно са живи. Може да се каже, че ги „реанимирах”, така те намериха живот и след смъртта.

Ник Бранд моли всички, които отидат в Северна Танзания да стоят далеч от водите на езерото Натрон, независимо колко ви се иска да разберете дали може да се превърнете във вкаменелост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com