Идат най-известните падащи звезди – Леонидите

13217
Идат най-известните падащи звезди – Леонидите

Всички, които обичат небесните зрелища, знаят, че метеорният поток Леониди е един от най-ярките и красиви звездопади през годината. Той се наблюдава всяка година през ноември.

НАСА отнася невероятно красивите Леониди към най-ярките космически явления, които могат да се видят от човека. Според предварителните данни скоростта на навлизането им в земната атмосфера ще бъде 71 км в секунда.

Падащи звезди по поръчка

Скоро ще можем да виждаме падащи звезди по поръчка. Японски учени са изобретили секретна химична формула, която може да провокира метео...

Леонидите се смятат за едни от най-активните и добре забележими метеори в нощното небе. Названието им идва от това, че гледани от Земята, те се образуват в съзвездието Лъв (Leo). Оттам и името им – Леониди.

Природата на ежегодните метеорни потоци като цяло е добре изучена – нашата планета, движейки се по своята орбита, пресича шлейф от космически прах и парченца лед, които изгарят в атмосферата като "звезден дъжд".

Метеорният поток Леониди се наблюдава от 10 до 22 ноември. Той е свързан с кометата Темпъл-Тътъл (55P/Tempel-Tuttle) с период на въртене 33 години. Кометата е преминала близо до Земята за последен път през 1998 г.

Учените твърдят, че веднъж на 33 години Леонидите приличат на своеобразна метеорна лавина. Тогава метеорите валят буквално като дъжд и падат с много голяма скорост. Подобно явление обаче ще наблюдаваме чак през 2034 година.

Очаква ни дъжд от падащи звезди

Лятото е красив сезон, а още по-красиво става, когато от небето "завалят" падащи звезди, които можем да видим без да ни е нужна специал...

Според астрономи това е най-знаменитият поток в историята на човечеството. Има сведения, че е наблюдаван още преди 3800 години.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com