Изгубихме България в сърцата си

52981
Изгубихме България в сърцата си

Губим българското. Изплъзва ни се между пръстите като пясък и не успяваме да го задържим в ръцете си. Всичко около нас носи етикети на чужди държави - буквално и преносно. Празниците ни стават американски, филмите ни турски, дрехите ни китайски, само душите ни останаха български и то за някои - по задължение.

Колко хора заминаха по други държави, притиснати от обстоятелствата и липсата на нормален живот. Колко хора не искат да се върнат тук, заричат се, че и децата им няма да стъпят в България. А ние, които останахме тук, какво правим, за да запазим България и да се опитаме да я направим онова райско кътче на Земята, за което сме чели в разказите на Елин Пелин?

Празниците си сякаш празнуваме по задължение, а с такива трепети очаквахме Хелоуин. Видяхте ли някъде детенце с българска носия?

Колко от нас се сещат да си пуснат от старите златни български филми, а вместо това пускаме чуждите сериали, които се настаняват в дома ни, докато вечеряме всички около масата. Като гостенин, който е заразказвал истории за държавата си, а ти на кой да разкажеш за своята?

Забавляваме се на чужда музика и учим най-безумните танци, станали модерни из целия свят. А когато отидем на българска механа, има хора, които не умеят да изиграят едно право българско хоро. Записваме се на модерни и латино танци повече, отколкото на народни.

Четем американски лековати романи, а българските стоят на долния рафт в книжарниците.

Видин - красивото късче история край Дунав

Видин е град с много дълбока история и красиви места, които трябва да видим, посетим ли го веднъж. Богат е този град, богат на история,...

Пътуваме в чужбина, а не сме обиколили България и наполовина.

Учим чужди езици, а не знаем да пишем правилно на своя.

...

"Де е България?"
Остана ли поне в сърцата ни място за нея?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com