Изследователи разгадаха таен слонски език

28067
Изследователи разгадаха таен слонски език
Снимка: Getty Images/Guliver

Оказва се, че слоновете може да имат собствен език, в който комуникират чрез серии от звуци с ултра ниски честоти, съобщава Engadget. Изследването Elephant Listening Project (ELP, в превод на български “Проект за слушане на слоновете”) прави опит да декодира звуците, издавани от големите животни, анализирайки 300 000 часа аудио, записано от свръх чувствителни инфразвукови микрофони, скрити в дърветата на африканските гори.

„Тайните“ звуци са едно от най-интересните открития на изследователския екип. Честотата им е толкова ниска, че не могат да се доловят от човешко ухо, но се разпространяват на няколко километра разстояние. Учените са установили, че слониците са много по-активни в комуникацията с тези звуци в сравнение с мъжкарите, които често стоят отстрани и наблюдават.

Слоновете оценяват хората по гласа им

Слоновете разбират кога някой човек е опасност за тях по гласа му. Това значи, че тези животни могат да различават етнически групи, пол...

Понастоящем има около 100 000 горски слона, като броят им е намалял пет пъти от 1993 година насам. Главната причина за свиването на популацията е бракониерството. Цената на слоновата кост е висока, което прави животните обект на нападения. Записите на ELP са направени в дъждовните гори в рамките на шест месеца, без наличието на човешко присъствие. Проектът се фокусира върху събирането на звуков материал, но учените са монтирали и инфрачервени камери, за да наблюдават поведението на слоновете. Изследователите се надяват да използват системата от записващи устройства и като алармена система, насочена срещу бракониерите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com