Желанията се сбъдват! Вижте кога да гледате "падащите звезди" Ориониди

14610
Желанията се сбъдват! Вижте кога да гледате "падащите звезди" Ориониди

Метеорният поток Ориониди ще достигне пик в ранната утрин на 22 октомври 2015 година. С други думи, кулминацията на "звездния дъжд" ще бъде в нощта на 21 срещу 22 октомври.

Най-добре е Орионидите да се наблюдават от полунощ до 4-5 часа сутринта. 2015 година е изключително удачна за наблюдение на Орионидите. Луната ще залязва по-рано и няма да пречи на гледката.

Падащи звезди по поръчка

Скоро ще можем да виждаме падащи звезди по поръчка. Японски учени са изобретили секретна химична формула, която може да провокира метео...

Както следва от названието, метеорите на този поток ще изглеждат летящи от съзвездие Орион, получило названието си в чест на ловеца Орион – герой от древногръцката митология. Най-лесният начин да видите съзвездието е да намерите червената звезда Бетелгейзе и Пояса на Орион.

Тази година скоростта на Орионидите ще бъде 10-20 метеора в час, ако се наблюдават в извънградска и тъмна местност. Орионидите са сравнително бързи метеори, но те често оставят след сее си трайни следи, а също от време на време изгарят като огнени топки, осветяващи небето.

Как да видите най-добре Орионидите?

Напуснете града. Светлинното замърсяване значително снижава количеството видими метеори. Колкото по-тъмно е мястото, където се намирате, толкова по-добре. Създайте си комфортни условия. Одеяло, топла дреха, удобен шезлонг, топла напитка в октомврийската нощ са важни аксесоари за наблюдение на звездното небе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com