Кафето – средство за екзекуция и само с рецепта

37689
Кафето – средство за екзекуция и само с рецепта
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Днес е богат на празници ден. След като отбелязахме този на сърцето, идва ред и на кафето. Със сигурност има неща, които и не сте подозирали за ободряващата напитка. Ето кои са те.

Също като нефта

Разгадаха генетичните тайни на кафето

Кафето не само събужда и ободрява - напитката е стимулирала международен екип от учени да дешифрира генома й, съобщават сошиейтед прес ...

Днес кафето е толкова популярно, че само нефтът се купува повече от него. В индустрията с кафе са ангажирани 25 000 000 души. А всяка година човечеството изпива повече от 0,5 билиона чаши кафе.

Само с рецепта

През 16 в. кафето достига своя пик при използването му като лекарствено средство в Англия. В Русия кафето също е било известно като модерно лекарство. То е било предписано на цар Алексей Михайлович като средство срещу „надменност”, „главоболие” и настинка. На Изток с кафе лекували подагра и болести на очите. Резултатите от лечението не са стигнали до нас.

Бодрите кози

Тонизиращият ефект на кафето е известен вече над 1000 години. Още през 9 в. един етиопски пастир забелязал, че козите му стават необикновено бодри след като си хапнат от листата на едно определено дърво. Той разказал за това на монасите от близкия манастир и по този начин положил началото на историята на кафето.

Кофеинът изостря паметта и подсилва спомените

Кофеинът засилва спомените в продължение на най-малко 24 часа след като е консумиран, показва ново американско проучване. Благодарение ...

Убиец

Редовно излизат данни за не особено полезните свойства на кафето, но още през 17 в. шведският крал Густав III се опитвал да екзекутира престъпниците по този начин. Той заповядал двама братя да бъдат ликвидирани, като на единия му се дават по 3 чаши кафе на ден, а на другия – 3 чаши чай. Само където и Густав и палачите заминали на оня свят много преди затворниците, които доживели преклонна възраст. Единият се споминал на 83 години, а другият на 85.

Успешност

Едно от последните проучвания върху употребата на кафе показва, че поклонниците му са по-забавни в офиса и печелят повече от почитателите на чая. Изследването разкрива също, че кафеджиите по-често заемат по-високи постове в службата и се определят като по-забавни в офиса. Интересен факт е, че гениалният Л.В. Бетовен е изброявал точно 60 зърна преди да си направи кафе. Това количество той използвал за направата на една чашка кафе.

И е било кисело…

Създадоха кръстоска между кафе и вино

Компанията Fun Friends Wine, която се намира във Флорида, искала да комбинира любимата дневна напитка на света с най-популярното вечерн...

Преди някой да се сети за слага захар в кафето, напитката се е приемала с… лимон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...