Конете комуникират помежду си с уши

35013
Конете комуникират помежду си с уши
Снимка: Getty Images / Guliver

Британски учени установиха, че конете комуникират помежду си посредством ушите си, но също с поглед, съобщава сп. "Сианс е авнир".

С ушите си конят показва на събратята си, че вниманието му е било привлечено от даден предмет, към който те след това на свой ред проявяват интерес.

Йога с коне

Йогата е древна индийска практика, датираща още от стари времена. В нея се развиват съзнанието, тялото, духа, душата и… конят. Д...

Учени от университета на Съсекс в Брайтън доказаха онова, което досега бе само предположение в света на конете - тези животни комуникират помежду си посредством ушите си, предаде БТА.

В рамките на експеримента коне трябвало да направят избор измежду две кофи с храна, поставени от двете страни на снимка на конска глава в профил в естествена големина.

След като внимателно разгледали фотографията, конете в 75 на сто от случаите поели към кофата, към която били насочени ушите на конската глава от снимката. Когато ушите на конската глава били покрити с маска, изборът на конете бил случаен - в половината от случаите те поели към лявата кофа, а в останалите случаи - към дясната кофа.

Роля за това комуникиране играе и погледът. Когато маската била поставена върху окото на конската глава, конете едва в 58 на сто от случаите поели към кофата, към която са насочени ушите й. Следователно с погледа и ушите си конят показва на събратята си, че вниманието му е привлечено от даден предмет, към който след това те също проявяват интерес.

Жените по-лесно се научават да яздят коне, казват инструктори

Жените по-лесно се научават да яздят коне, коментира пред БТА Анна Елазарова, която е управител на една от конните бази край София. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com