Мачмейкинг - що е то и има ли почва у нас?

58446
Мачмейкинг - що е то и има ли почва у нас?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В последно време  в България все по-често се споменава нов термин, свързан с намирането на партньор  – мачмейкинг. Тази думичка постепенно се превръща в обичайна част от нашето ежедневие и променя   досегашните стереотипи  за избор на дългосрочен партньор.

Терминът мачмейкинг идва от английския (matchmaking) и означава намиране на най-подходящото  съчетание.  Най-близката  до този смисъл българска дума  е „сватовничество“.

Подборът на подходящи за женитба  двойки е обичайна практика в човешката история. В някои държави това е бил и остава единствен начин за формиране на ново семейство. В патриархална България сватовницата е тази, която проучва и уговаря двата рода за женитба. Подобни социални роли изпълняват  свахите в Русия,  шадчаните  в еврейските общности, мейжените( 媒人) в Китай, чопчите (çöpçatan) в Турция.  Сватовници съществуват във всички националности и вероизповедания.

В съвременните развити държави (САЩ, Англия, Австралия, Канада, Франция, Германия и т.н.) мачмейкингът  бележи бум в развитието си през последните 10 -15 години. След  огромния интерес към сайтовете за интернет  запознанства, хората, които търсят сериозна връзка  отчитат и недостатъците от този тип общуване. То допуска голяма доза лъжа и фалш.  Необвързаните започват все повече да се интересуват от запознанства на живо. Така в развитите държави се възражда интереса към мачмейкинг и позабравената роля на сватовниците, които вече се наричат модерните сватовници.

Защо и у нас необвързаните все по-често  ползват услугата мачмейкинг ( ММ) ?

УДОБСТВО

ММ - агенцията поема цялата работа: подбор на най-съвместимия кандидат, организиране на  среща, проследяване развитието на взаимоотношенията между партньорите  , при  необходимост - работа с психолог, козметик, стоматолог, диетолог, фитнес инструктори т.н за подобряване т.нар. „партньорски рейтинг“ на клиента.

Как да се запознаваме на коктейл и парти

„Може ли да ви помогна с чинията/чашата?” Този въпрос може да бъде зададен не само от сервитьор, но и от човек, който знае...

Голяма част от клиентите на мачмейкинг агенциите са  необвързани хора , които имат добра обществена/професионална реализация, желаят да имат сериозна връзка, но нямат достатъчно свободно време, за да разширяват личните си контакти. Ползването на ММ значително облекчава живота им по отношение търсенето и намирането на подходящ партньор.

КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ

Това е една от най-привлекателните черти на услугата.  Мачмейкингът  гарантира  пълна дискретност по отношение на личната информация. 

СРЕЩИ С РЕАЛНИ ХОРА С ИСТИНСКА САМОЛИЧНОСТ

Ако излезете на уредена от мачмейкинг  среща не съществува вариант някой , който  ви се представил като неженен 35 годишен адвокат с  добра практика,  да се окаже 45 годишен безработен женен мъж, който скучае пред компютъра и се домогва до необвързващ секс. Добрите ММ - агенции детайлно проучват  кандидатите си, за да се уверят, че клиентът е този, за  когото се представя. В случаи на съмнение ползват и  услугите на детективски агенции.

Speed Dating: Да откриеш половинката си за 6 минути

- Какво представлява Speed Dating? Speed Dating на български означава Бързи Срещи. Десет мъже и десет жени се срещат всеки с всеки за ...

ДОБЪР ОБРАЗОВАТЕЛЕН И СОЦИАЛЕН СТАТУС

Таксите за мачмейкинг са значително по-високи от тези, срещу които в сайтовете за запознанства се  получава VIP  достъп. В модерните сватовнически агенции членуват хора, които  са със сериозни дългосрочни намерения и  могат да си позволят  разходи от порядъка на трицифрени суми, за да намерят най-подходящия за тях партньор. Към мачмейкинг  се обръщат креативни  хора с модерно мислене, които обичайно са  с добър образователен  и социален статус.

ПО-ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ ЗА УСПЕХ

Мачмейкърите организират  срещи  между  хора, които  взаимно отговарят на зададените си критерии в анкетата за желан партньор.  Такива срещи са с по-високи шансове за създаване на успешна връзка.

Да не забравяме, че според  психолозите и най-детайлното анкетиране и проучване не може да гарантира, че  между двама души ще възникне химия и любов! Добрите ММ-агенции откровено заявяват това и не ги залъгват клиентите си с нереалистични обещания за мигновено намиране на мечтания партньор.

Вечеря за запознанства или новият начин да срещнеш интересни хора

Все по-популярни стават различните формати за запознанства, чрез които се опитваме да разчупим рутината на ежедневието и да излезем изв...

ВЪЗМОЖНОСТ ДА „ИЗГЛАДИШ РЪБОВЕТЕ СИ“

 В някои случаи  липсата на дългосрочен партньор и трудностите при изграждането на успешна връзка се коренят  в спецификата на характера на човека или са резултат от недостатъчни умения за общуване с отсрещния пол , нереалистично високи изисквания спрямо партньора и др. Това са до голяма степен преодолими препятствия, но за да се стигне до там, първо трябва да бъдат разпознати .

Мачмейкинг агенциите са организации с познания и опит в сферата на личните взаимоотношения. Работата с подобна агенция дава възможност  на необвързаните да опознаят  по-добре себе си, да подобрят  партньорския си рейтинг, да се среща с хора, които отговарят на изискванията им  и значително да повишават шансовете за откриване на подходяща половинка.

Мачмейкигът е услуга, чиято поява се дължи на забързаното  и натоварено ежедневие,  както и на  все по-алтернативни начин на живот, който  е проблем за необвързаните хора в големите градове. През последните 2-3 години и в България вече има организации, които предлагат подобен тип услуги. Измежду всички се откроява  Club R - www.clubr.bg , който предлага  най-богата гама  формати за запознанства : бързи срещи, консултации, партита и вечери за запознанства, коучинги и  мачмейкинг.

И накрая, както казват „Няма второ първо впечатление”. Мачмейкърството се основава на взаимно доверие и желание за сътрудничество. Срещнете се с избраните мачмейкъри и ако в тяхно присъствие се чувствате спокойни и предразположени да споделяте, не се колебайте и направите първата стъпка към една интересна и полезна възможност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com