Момчето, което помни абсолютно всичко

39650
Момчето, което помни абсолютно всичко

Шансовете да си спомните какво сте правили на точно определена дата през 2006-та година, например, са нищожни.

Но Аурелиън Хаймън е различен.

Той не просто помни какво е правил, той дори може да ви каже какво е носил, какво е ял, какви са били новините в медиите на тази дата, дори и какво е било времето навън, разказва Дейли Мейл

20-годишният Аурелиън е един от няколкото хора по света, които боледуват от хипертимезия, или висока прецизна автобиографична памет.

Ако изберете произволна дата от неговите тийнейджърски години, той ще може да възпроизведе абсолютно всеки детайл от него – докато повечето от нас обикновено си спомнят само по 11 събития за всяка година от живота си.

Информация за разговорите, които е водил, програмите, които е гледал, песните, които е чул – всичко това е част от забележителната памет на младежа.

Всичко в живота на Аурелиън се обръща, когато той става на 11 години. Момчето твърди, че има съвсем нормални спомени от детството си, но нещата са се променили постепенно.

Не е нещо, което съм разбрал за една нощ. Когато станах на 14 разбрах, че съм доста добър в запомнянето на някакви неща, които са се случили”, разказва той.

Сега, когато го попитате какво е правил на 1 октомври 2006, той отговаря моментално, че тогава е била една облачна неделя, слушал е When You Were Young на The Killers и е поканил момиче на среща, но го е „отрязала”.

Той си спомня също, че в съботата е носил синя тениска и видял момичето, което после е щял да покани на среща, в центъра на града.

Само 20 човека в света са диагностицирани с хипертимезия, а най-вероятно Аурелиън е единственият с такава способност в цяла Великобритания.

Обикновеният човек извлича информация за дати (например) от своята дългосрочна памет, която се намира във фронталния дял на мозъка.

Аурелиън прави същото, но капацитетът на дългогосрочната му памет се увеличава, тъй като той използва и левият фронтален дял, който обикновено се занимава с езика, и заема част от задната част на мозъка, която обикновено се използва за съхраняване на изображения.

И всичко това се случва несъзнателно. Няма метод или техника за него.

Това е като да имаш бърз достъп до нещо, което съхраняваш в шкафчето си. Все едно датите имат картинки. Това е процес, свързан с визуализация – поредица от снимки.

Аурелиън, който е студент в Durham University, твърди, че невероятната му памет не му помага в ученето за изпити или в писането на есета.

Редактор: Калина Здравкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...