Мъжете трябвало да избират по-малката сестра

14034
Мъжете трябвало да избират по-малката сестра
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Медици от Нова Зеландия и Швеция са провели изследване, което сочи връзка между това, кое поред дете в семейството е момичето и неговия индекс на телесната маса в бъдеще.

Жените, които имат по-големи сестри, са по-малко склонни към пълнеене и са способни да създадат здраво потомство. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Journal of Epidemiology and Community Health, пише New Scientist.

48,8% от жените в България са с наднормено тегло

Почти половината от представителките на нежния пол в България страдат от наднормено тегло. Последният анализ от Световно изследване на...

В своята работа учените наблюдавали корелация между поредността на момичето и неговия индекс на телесната маса. Последният се определя като отношение на масата на тялото (в килограми) към квадрата на дължината на тялото (в метри) и позволява да се определи наличието на излишно тегло. Например при тегло 67 килограма и ръст 1,7 метра индексът на телесната маса е 23.

Общо учените анализирали медицинските данни на повече от 13 000 сестри, родени в различно време в Швеция в периода от 1991 до 2009 година. Авторите на изследването стигнали до извода, че по-големите сестри при достигане на 25-годишна възраст имат с около 30% по-голяма вероятност индексът на телесната им маса да бъде по-висок, отколкото по-малките сестри.

Учените обясняват ефекта с това, че кръвоносните съдове на матката при първа бременност са по-слаби и тънки, отколкото при повторно раждане, във връзка с което плодът получава по-малко хранителни вещества. Първото момиче се ражда по-леко от бъдещата му по-малка сестра, но в бъдеще това се компенсира от употребата на храна.

Медиците не изключват влиянието на социални фактори върху индекса на телесната маса, по-конкретно по-малки разходи за второто дете в сравнение с първото. За мъжете, както показали други изследвания, зависимостта между индекса на телесната маса и поредността е подобна. По-малките братя са с по-нисък индекс и по-развита мускулатура.

Българчетата - с наднормено тегло и скарани със спорта

Българчетата са пълни или с наднормено тегло от обездвижване и нерационално хранене. Това по­­каз­­ва Национално проу...

Други изследвания сочат, че първите деца (мъже или жени) имат по-висок ръст и по-висок коефициент на интелект, но значително по-често страдат от алергии. Учените смятат, че техните изследвания са полезни за планиране на национални оздравителни програми.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com