Наплив към турско село, щяло да оцелее след края на света

47797
Наплив към турско село, щяло да оцелее след края на света

Малко турско село – Шириндже, недалеч от Кушадасъ, напоследък привлича много туристи от цял свят. То щяло да оцелее след обявения от календара на маите край на света на 22 декември т.г. Селото се намира в околия Селчук, в района на античния град Ефес, предаде БЛИЦ.

Енгин Ватан от местната управа разказва, че интересът към населеното място е предизвикан от календара на маите, който бе открит в Гватемала. "Данните от този календар се интерпретираха като предсказание за края на света, който ще настъпи на 22 декември 2012 г. Според тях само нашето село Шириндже и едно френско село щели да останат непокътнати от предричания апокалипсис. И сега в селото ни, което бе неизвестно, започнаха да идват хора от цял свят. Специално за периода от 21 декември до края на годината са резервирани всички места в хотелите и туристическите спални", заявява той.

Маите недоволни от спекулациите с техния календар

Индиански групи в Гватемала обвиниха правителството и туристическите компании, че комерсиализират и деформират идеята за промяна в ка...

Населението на Шириндже е около 700 души, които се занимават главно с отглеждане на маслини и грозде, съобщава БНР. Местните жители отначало били изненадани, когато започнали да идват на групи чужденци, но бързо се окопитили. Сега се надпреварват да предлагат на туристите килими, бродерии, зехтин, местни деликатеси.

В миналото Шириндже било заселено главно с гръцко население, което се изселва след изселническата спогодба между Турция и Гърция през 1923 година, а преди 20 години турското правителство обяви селището за исторически и архитектурен резерват. Сега то впечатлява с варосаните бели къщи със старинна архитектура, тесни калдъръмени улички и бутилките с местно вино, които се предлагат навсякъде. Винарството на времето било главният поминък на гръцкото население. Сега то се възражда от местните жители и се е превърнало в източник на доходи. Организира се и международен фестивал на виното, в който участват и фолклорни групи от България.

Според едно последно проучване почти 10% от хората по света смятат, че календарът на маите предрича, че апокалипсисът ще настъпи в края на 2012 година.

Редактор: Десислава Ушатова

Светът се готви трескаво за края си

Някои вярват, че Апокалипсисът е съвсем близо и ще настъпи на 21 декември 2012 г. в съответствие с тълкуване на календара на маите. Във...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com