Новинарският световен еталон ВВС: Ето как се раждат и отразяват новините

23154
Новинарският световен еталон ВВС: Ето как се раждат и отразяват новините
Отскоро в екипа на една от най-големите мидии в света работи и българката Тина Маратилова. При това на сериозен мениджърски пост

Снимката, която виждате, е на новия нюзрум на BBC World News. За нас, а предполагам и за голяма част от вас, е любопитна подобна гледка, която сама говори за начина, по който се създават и отразяват новините. Това са стандартите, които BBC е наложила преди десетилетия. Но тези стандарти се променят и развиват постоянно, за да продължиш да бъдеш на върха толкова години.

BBC за "Шамара гейт": Връщане към комунизма ли е това?

Чудото "Мишо Шамара срещу властта" намери отзвук и в световните медии. Дори BBC се впечатли от сагата, която се разигра миналата седми...

Затова решихме да ви покажем как го правят в Англия. Подтикнати донякъде от снощен материал в „Господари на ефира”, в който „целият потенциал на CNN” бе така впрегнат, че при телефонната връзка между водещия в студиото и репортерката в парламента, съобщаваща новината за оставката на Бойко Борисов, на екрана, вместо снимка на парламента се появи любопитна секс-графика с реклама на секс телефони.

От 14 януари BBC World News се излъчва от невероятните High Definition студиа на BBC в новата централа на телевизионния гигант - Broadcasting House. „Световният нюзрум” (на голямата снимка) обединява журналистите от вътрешни и външни новини, които се обединяват за пръв път, за да гарантират възможно най-оптималното дигитално, радио и телевизионно отразяване на новините на 27 езика, достигащи до аудитория от 239 милиона всяка седмица. В Broadcasting House работят над 6000 служители – повече от четвърт от всички заети в BBC, което го прави най-големия телевизионен комплекс в света.

Изграждането на Broadcasting House е струвало около 1 млрд. лири на британските данъкоплатци. И интересното е, че тези пари са платени от джоба на британците. Всяко семейство, което има телевизор у дома, плаща 140 паунда годишно. Затова в BBC няма никаква реклама, поне не във Великобритания. А това гарантира безпристрасттността, с която BBC е най-известна.

В цялата тази огромна машина работят и българи, но са малко тези, които заемат отговорни постове. За разлика от Тина Маратилова, която пое поста на изпълнителен рекламен специалист в BBC Worldwide за Централна и Югоизточна Европа.

24-часова стачка в BBC

Служителите в британската тв и радио корпорация BBC обявиха втора поред 24-часова стачка в знак на протест срещу предстоящи съкращения,...


Тина се присъедини към BBC Advertising, част от BBC Worldwide, през януари 2013-а. Тя отговаря за приходите от реклама от световните новинарски канали BBC World News, BBC.com, порталите TopGear.com и LonelyPlanet.com, и други мобилни платформи. Тина ще отговаря за връзките с клиентите на българския пазар. В краткосрочен план задачите на Тина са да изгради добри връзки и партньорства с търговския и туристическия сектор, както и с местните медийни агенции.

Преди да се присъедини към BBC Worldwide, Тина е работила за MPG (Media Planning Group) и списание Newsweek.

С новата програмна схема, включваща както нови предавания, така и HD качество, новинарите на BBC ще представят случващото се по света по един много по-модерен начин, благодарение на който аудиторията ще има достъп не само до най-доброто, но и до една по-динамична журналистика.

Любопитен факт е, че голяма рядкост е някой да остане след работа. Във Великобритания не е прието да се работи извъндредно. Ако длъжността го позволява, един ден от седмицата може да се работи от вкъщи.

Британски журналисти в BBC стачкуват

Журналистите в Би Би Си започнаха в понеделник в полунощ 24-часова стачка, за да протестират срещу съкращенията. Техният протест може д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com