One Design Week със завладяващи проекти в Капана

27927
One Design Week със завладяващи проекти в Капана

Видни международни дизайнери идват в Пловдив, за да преобразят квартал Капана в рамките на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK.

Шест видни дизайнери от Полша, Чехия и Словакия, избрани по проекта „Вишеград“, ще работят заедно в продължение на четири дни, като тяхната задача е да реализират идеи, вдъхновени от самото място, като използват само откритите в Капана предмети и материали, стари или нови - столове в изоставени къщи, изхвърлени плакати или книги, текстил и железарски изделия от малкото работещи местни магазинчета.

Пловдив посреща световно известни имена на съвременния дизайн

За първи път Пловдив става домакин на международния фестивала за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK (20.06 - 29.06.2014 г.). В п...

Резултатът от сътрудничеството между Studio Ganszyniec от Варшава, Vasku&Klug от Прага и Allt Studio от Братислава ще е експеримент между наличните материали и тяхното въображение. Това, което те сътворят като краен резултат от този процес, не е обвързано с конкретно изискване, функция или визия. Плод на дизайнерското виждане може да бъде всичко - медия (списание / книга / сайт), тениска, плакат, сувенир, улична инсталация, бижу или купа за плодове.

За проекта „Освети ме“ на ONE DESIGN WEEK допринасят шест дизайн студия от Норвегия (студио Frøystad + Klock), Финландия (студио Company), Исландия (студио Vík Prjónsdóttir и дизайнера Бриняр Сиграсен) и Швеция (студио What’sWhat и дизайнерката Катя Петерсон). Тяхната работа започва десет дни преди старта на фестивала. Проектът е пресечна точка между дизайн, технология, текстил, илюстрация, мултифункционалност и устойчиво развитие. Това е творческо представяне на истории, свързани със светлината, които са обвързани лично с всеки един от участващите дизайнери и професионалният им опит досега.

Поканените участници ще използват материали на място и ще създадат изложба, която ще бъде показана от 21 до 29 юни 2014 г. в Пловдив. Нейното съдържание може да включва завършени осветителни тела или прототипи на такива. Например, намеси в публичното пространство, иновативен джобен фенер или улична лампа, градска мебел с интегрирана светлина за по-дълги летни четения, интерактивни инсталации и др.

В преобразяването на квартала взема участие и австрийското студио за продуктов дизайн WALKING CHAIR, което ще създаде свое временно пространство в Капана със свои предмети. В дългия им списък с клиенти са Coca-Cola (Германия), Wallpaper Magazines (Великобритания); Albertina Museum (Австрия) и BMW/Mini (Австрия).

Департаментът за визуален комуникационен дизайн на Техническия институт Холон от Израел е подготвил интерактивна изложба. Проектът на Боб Орел включва едногодишно проучване на 44 вида храни и данни за тяхната всекидневна употреба.

Дизайн, танц и архитектура заедно в Пловдив

В периода от 20 юни до 19 октомври градът под тепетата е домакин на най-големите в страната български фестивали за дизайн, танц и архит...

Холандецът Флор Найдекен присъства с инсталацията си за съвместно тъкане “Crossover Collective”. Неговите творби се разпознават в редица престижни музеи, списания и фестивали.

Българско участие в Капана включва модния дизайнер Николай Божилов, дизайнера на бижута Нева Балникова със съвместен проект с Христо Савов, продуктовия дизайнер Деница Бояджиева в сътрудничество с модния бранд Гардероб и студиото за комуникационен дизайн Постстудио. Пловдивско участие в Капана е на студиото за продуктов дизайн Archabits, което заедно със Smart Fab Lab и KidsLab@DSL, ще организира деткста работилница за 3D принтиране. Ателие Ръкоделница, което е за ръчно правени авторски предмети и аксесоари в Капана, ще се включи в програмата на ONE DESIGN WEEK с три детски работилници. Местните производители на велосипеди Sprint ще представят новата си колекция в своето временно пространство в Капана по време на фестивала.

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Провежда се всяка година през юни месец. Програмата му включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика - изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

ONE DESIGN WEEK стартира през 2009 г., а през 2014 фестивалът за първи път се провежда в Пловдив. Събитието се организира от независимата платформа за културни събития ЕДНО в партньорство с Фондация Америка за България и Община Пловдив. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com