Пчелите се пристрастяват към пестицидите

13192
Пчелите се пристрастяват към пестицидите
Снимка: Getty Images/Guliver

Изследване на европейски учени повдига отново въпроса за въздействието върху пчелите на неоникотиноидите, вид масово използвани пестициди със спорен ефект, чиято бъдеща употреба беше забранена от Агенцията за защита на околната среда на САЩ, пише The New York Times.

В проучването, публикувано в журнала Nature, шведските изследователи посочват, че дивите и земните пчели, събиращи прашец от растения, обработвани с този вид пестицид, са били по-малко склонни да се размножават от насекоми в необработени площи, а земните пчели в третирани зони са наддавали по-малко на тегло. Нещо повече, в обработените с пестицида площи са били намерени по-малък брой диви и земни пчели.

Доклад от 2013 година: Застрашена е пчелната популация в България

Положението с пчелите в България е много сериозно и доказателства за това са представени още през 2013 година в доклад пред Министерств...

Медоносните пчели изглежда остават незасегнати, вероятно защото, посочват учените, те са способни да се справят със замърсяването с неоникотиноиди по-добре от дивите си братовчедки. Медоносните пчели представляват по-голямата част от пчелите, които опрашват селскостопанските посеви.

Второ изследване на британски и ирландски учени е стигнало до извода, че медоносните пчели и земните пчели предпочитат да пият захарен сироп, съдържащ два вида неоникотиноида пред чист захарен сироп, въпреки, че това увеличава вероятността да умрат. Това откритие, направено по време на проучване на чувствителността на пчелите към химикали в храната им, е било изненада, казва един от авторите Джералдин Райт от Оксфордския университет.

Изследователите посочват, че резултатите постават под съмнение теориите, че пчелите биха избягвали третирани растения, тъй като неоникотиноидите имат лош вкус. Напротив, допълнителни опити показват, че пчелите не са способни да усетят вкуса на веществото, но очевидно предпочитат да го консумират, тъй като по някакъв начин подобната на никотин съставка въздейства на мозъците им. Двете проучвания със сигурност ще задълбочат вече съществуващия дебат върху безопасността на неоникотиноидите, които са се превърнали в един от най-широко използваните видове пестициди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com