Пловдив посреща световно известни имена на съвременния дизайн

29929
Пловдив посреща световно известни имена на съвременния дизайн

За първи път Пловдив става домакин на международния фестивала за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK (20.06 - 29.06.2014 г.). В продължение на десет дни градът под тепетата ще се превърне в арена на световни достижения в областта на дизайна.

Акцент на събитието е международният форум, който и тази година ще бъде място за лекции и оживени дискусии. На 28 юни своите постижения и новаторски идеи ще представят девет световни имена от съвременната дизайн сцена.

Дизайн, танц и архитектура заедно в Пловдив

В периода от 20 юни до 19 октомври градът под тепетата е домакин на най-големите в страната български фестивали за дизайн, танц и архит...

На 28 юни Пловдив посреща звездата на американския дизайн Джесика Уолш, която е арт директор в известното нюйоркско дизайн студио Sagmeister&Walsh. Тя е мултидисциплинарен дизайнер и се заема с всичко - от мащабни рекламни кампании до илюстрации и постери в метрото. Сред нейните клиенти се открояват големи световни компании като New Yorк Times, Levis, KIA cars, Computer Arts, HBO, Vitra, Droog, Guggenheim Museum, Casa da Musica, Jay-Z и Brian Eno. За своята работа Уолш е отличена с наградите: Type Director’s Club, Art Director’s Club, Print , Graphis и The Society of Pulblication Designers.

За участие във форума пристига и Жулиет Кинчин, която е куратор в Департамента за дизайн и архитектура на МоМА (Museum of Modern Art ) Ню Йорк. Тя има редица публикации за историята на дизайна и декоративните изкуства от XIX и XX в. Кинчин се присъединява към екипа на МоМА след преподавателска кариера в Glasgow School of Architecture и след активна кураторска дейност във Великобритания - за няколко музея и галерии в Глазгоу, както и за Victoria&Albert Museum в Лондон. Една от най-интересните й изложби е Century of the Child: Growing by Design 1900 - 2000, която се провежда през 2012 г. и покрива един век продуктов и графичен дизайн за деца.

Сред лекторите на 28 юни са и Азуса Мураками и Александър Гроувс от лондонското студио Swine, които се занимават с дизайн, мода и архитектура. Създават дизайн чрез иновации в материалите и чрез нови устойчиви системи. Носители са на наградите: Wallpaper Design Award и Gold Prize BIO23 Biennale of Design Slovenia. Сред клиентите им се открояват са Heineken, Veuve Clicquot, Unilever&Droog.

Тази година българското участие във форума на ONE DESIGN WEEK е Теодор Ушев. Освен с анимация, той се занимава с визуално изкуство, прави инсталации, преподава и провежда семинари и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивали по света. През 2013 г. филмът му Gloria Victoria попадна във финалната селекция на Американската филмова академия за “Оскар” за късометражен филм.

Финално броене до старта на Solar Easter Trinity

Остава точно една седмица до най-голямото събитие за електронна музика на Балканите Solar Easter Trinity. Фестивалът ще се случи в In...

В програмата на международния форум участва и творческият директор на берлинското издателство Gestalten - Свен Еман. Във фокуса на неговата лекция са градските работещи номади.

На 28 юни пристигат Соня Щумерер и Мартин Хабслайтер от австрийската компания Honey&Bunny. Те са насочили своите сили да докажат, че дизайнът на храна може да бъде също толкова провокативен и интересен.

Италианецът Енрико Бресан и родената в Иран Тахмине Джавънбейкт също са част от тазгодишната програма на форума. Те са гръбнака на компанията за продуктов дизайн Artecnica, базирана в Лос Анджелис, която е специализирана в проектирането на осветителни тела.

Основателите на студиото за шрифтове Type Together, чехкинята Вероникa Буриан и аржентинеца Хосе Скалионе, представят детайлите на своята работа по време на форума. Те са носители на редица престижни награди за дизайн и типография и имат няколко авторски шрифта, един от които е Maiola.

Играй и спечели единичен билет за представлението Реалия (Букурещ/Бейрут)

Изход от зимната летаргия, антипод на статуквото и празник на тялото - това е международният фестивал за съвременен танц и пърформанс ...

Даниел Грос и Йорис Малта са основателите на холандското дизайн студио Catalogtree. В международния форум в Пловдив те представят своите постижения във визуализирането на статистически данни и много от емблематичните си инфографики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com