Работници счупили брадата на Тутанкамон и я залепили нескопосано

18512
Работници счупили брадата на Тутанкамон и я залепили нескопосано
Снимка: Getty Images/Guliver

Брадата на златни и сини ивици от погребалната маска на фараона Тутанкамон е била отчупена по невнимание по време на почистване и след това е била грубо залепена с епоксидно лепило, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ценната реликва от Египетския национален музей в Кайро, която е на над 3300 години, още носи белезите на повредата, която се е случила миналата година. Тогава била издадена заповед "отгоре" артефактът да бъде поправен незабавно. В бързането обаче било използвано неподходящо лепило, довериха музейни работници, пожелали анонимност.

Божидар Димитров: Тутанкамон е бил македонец

Щом скопската гробница прилича на гробницата на Тутанкамон, значи е била негова, а той е бил македонец. Това коментира историкът проф. ...

"Използвано беше епоксидно лепило, което в никакъв случай не е било подходящо за златната маска на Тутанкамон. То не може да бъде отстранено, без да предизвика увреждания на артефакта", доверил реставратор от музея.

По неговите думи сега била видна фуга между брадата и лицето на фараона, запълнена с жълта прозрачна ивица. Друг консерватор, присъствал на залепването, твърди, че част от епоксидната смола залепнала по маската и била премахната с шпакла, която я надраскала.

Погребалната маска на Тутанкамон бе открита от британските археолози Хауърд Картър и Джордж Хърбърт през 1922 година. Тя предизвика международна сензация и засилен интерес към историята на Древен Египет, припомня агенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com