Рецепта срещу махмурлук на 1000 години

30178
Рецепта срещу махмурлук на 1000 години

Древните иракчани също са използвали средство срещу махмурлук, подобно на нашите кисело мляко и айран, свидетелства рецепта срещу махмурлук от 10-и век. Тя е открита в древна готварска книга.

Рецептата срещу главобол след тежка нощ е била толкова скъпа за автора, че част от нея е под формата на поема. Тя е наречена „най-доброто средство срещу махмурлук". Оказва се, че в Близкия Изток са приготвяли специално ястие от агнешко с кимион и кориандър, към което добавяли кашк – смес от ферментирало кисело мляко и суроватка. То се сервирало като гарнитура към месното ястие. Съставките за ястието лесно могат да се набавят и в наши дни – агнешко месо, лук, пресни билки, грах, зехтин, сезонни зеленчуци, кашк (или днешното кисело мляко), сок от още неузрели зърна грозде, кимион, канела и карамфил. Всичко това се забърквало в голям съд, докато месото се свари, а после се оставяло известно време да къкри заедно с всички подправки.

Сокът от пъпеш - новата панацея срещу махмурлук

Сокът от пъпеш е новото средство срещу махмурлук, като се препоръчва и за освежаване след усилена тренировка, твърдят производители, ко...

От древния източник научаваме още, че жителите на Ирак по онова време са хапвали зеле преди да се отдадат на запой. Там не било прието да се пие по време на хранене, затова алкохолната част идвала след вечеря. Виното било предпочитана напитка. Кашк можело да се приема и с глътки студена вода, хапвало се също в комбинация с яхния от нахут.

 

източник: news7.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com