Синоптик: Този октомври е най-топлият месец от 130 години насам

28064
Синоптик: Този октомври е най-топлият месец от 130 години насам
Снимка: Gettyimages

"Октомври е най-топлият месец в глобален мащаб. Температурите на планетата се мерят от 130 години насам и този месец те са поставили рекорд. Това е 13-ият месец, в който са регистрирани рекорди". Това обяви синоптикът Симеон Матев в ефира на TV7.

Той обясни, че най-топло е било в Австралия, където в момента е пролет. У нас обаче температурите са били около нормата. Причината за това се оказва студен фронт, който е дошъл от Сибир.

Но освен октомври, и ноември ще ни изпрати с по-топло време, прогнозира специалистът.

"В събота и неделя ще е облачно, но приятно. От неделя обаче ни очаква по-продължително влошаване на времето, което ще продължи 5-6 дни. Най-тревожно ще е времето в понеделник. От североизток ще дойде студен въздух с температури от минус 5-6 градуси. От юг пък напират топли въздушни маси и срещата им ще е точно над България като границата ще е около Стара планина. Това ще доведе до обилни валежи. В понеделник и вторник в южна и източна България ще паднат количества над 50 л/ кв. м. за денонощие. Не може да се каже дали ще има наводнения, но тези количества са опасни като суми. Може да има преливане на реки", каза Матев.

Валежи през уикенда

През почивните дни времето ще бъде облачно, в Северна България и студено със слаб вятър, съобщиха за БГНЕС от НИМХ. Там ще има и слаби...

По думите му това ще доведе до валежи, които по-късно ще преминат в сняг. "В Северна България може да се образуват поледици", уточни Матев. Причината за това е, че от североизток като идва студения въздух, а във височина остава все още под влияние на топлия средиземноморски въздух. Това ще доведе до валежи от дъжд, но падайки на земята той ще замръзне и ще образува поледици.

Към сряда в по-голяма част от страната ще вали сняг. Ще има три дни сняг, но той няма да е дебел. Това се очаква по-нататък в месеца. Любителите на зимните спортове ще се радват на снежна покривка до около 20 см около 4-5 декември. Тогава ще са първите по-сериозни снеговалежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com