Скандинавците – високи и стройни, гърците – нискорасли и тлъсти

4987
Скандинавците – високи и стройни, гърците – нискорасли и тлъсти
Снимка: Thinkstock

Международен екип лекари назова най-тлъстите и най-стройните нации в Европа. Сред изследваните от учените народи не се споменават немците и славяните, а резултатите са публикувани в сп. Nature Genetics, пише Daily Mail.

В своята работа медиците анализирали данните за 250 000 души, както и 17 500 роднински двойки от 14 европейски страни.

По-високо образование - по-малко тлъстини

Колкото по-високо е равнището на образование на австралийците, толкова по-малко те се заплашени от затлъстяване. Това се казва в ново...

Генетичното изследване установило няколко независими локуса, чието наличие при представителите на европейските народи било свързвано от особености в строежа на тялото на европейските народи.

Изследването показало, че колкото по-висок е ръстът на представителите на дадена нация, толкова по-стройни са те и е по-малък индексът на телесната им маса. Последният се определя като отношение на масата на тялото (в килограми) към квадрата на дължината на тялото (в метри) и позволява да се определи наличието на излишно тегло. Например при маса на тялото 67 кг и ръст 1,7 м индексът на телесната маса е 23.

Най-високи и стройни се оказали жителите на скандинавските страни – Норвегия, Швеция и Дания, докато най-пълни и ниски – испанци, италианци, португалци, както и гърци. Французите и британците заели средна позиция.

Учените отбелязват, че наблюдаваната от тях зависимост между индекса на телесната маса при различните народи и тяхното географско положение се дължи по-скоро не само на генетични особености, но и на традициите в националната кухня, както и на екологията.

Тлъстинките ни предпазват от инфекции

Повечето хора не се радват на тлъстините си, но е време да ги погледнем в нова светлина. Мастните клетки са първата ни защита от патоге...

Изследването, по оценка на учените, като цяло потвърждава известния европейски стереотип за "високите и стройни" скандинавци (жителите на Северна Европа) и "нискораслите и тлъсти" гърци (представителите на Южна Европа).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com