След "края на света" започва нова единица време от 144 000 дни

42165
След "края на света" започва нова единица време от 144 000 дни

Огромен дялан камък на маите от 669 г., открит в началото на 20 век в Мексико, е в основата на мита за предполагаемото пророчество за край на света през декември 2012 г. В действителност обаче върху каменната стела са описани животът и битките на владетел и датата 23 декември 2012 г. е спомената като начало на нов цикъл в календара на маите, съобщи АФП, цитирана от БЛИЦ.

Маите са имали циклична концепция за времето, заяви мексиканският археолог Хосе Ромеро по повод плочата, вдъхновила катастрофалния филм "2012", заснет през 2009 г. от Роланд Емерих, и книгата "Пророчеството на маите" от американския писател Стив Олтън.

БАН: Светът изчезва след 5 млрд. години

Краят на света ще дойде някога, но няма да бъде на 21 декември 2012 г., както са предсказали маите. Това каза пред БТВ доц Евгени Сем...

Съставена от 6 фрагмента, някои от които са в Мексико, а други в САЩ, стелата е известна също като Монумент 6 от Ел Тортугеро - археологическия обект Мукуспана в мексиканския щат Табаско. Първите изследвания на обекта са извършени през 1915 г.

Стелата е имала формата на буквата "Т", но днес е на части. "Последният надпис съответства на 23 декември, но централната тема на Монумент 6 не е нито датата, нито пророчеството за край на света, увери Ромеро. Това е историята за Балам Ахау, свещения владетел от Ел Тортугеро."

Мексиканският историк Ерик Веласкес отбеляза, че датата 23 декември, която е изписана върху стелата, а не споменаваната с търговска цел дата 21 декември, е свързана с ритуал за обновяване на Вселената, с края на цикъл, започнал на 13 август 3114 г. преди Христа.

"Споменава се само, че тогава ще се навършат 13 единици време, всяка от които се равнява на 144 000 дни, но това в никакъв случай не е свързано с край на календара на маите, който е безкраен. Просто започва нов цикъл", поясни ученият.

Месец до края на света: Празнуваме и се обичаме за последно

Точно след един месец - на 21 декември, светът трябва да свърши. И макар календарът на маите да не е категоричен в тази прогноза, милио...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com