Смехът - триумф на позитивното мислене

28269
Смехът - триумф на позитивното мислене
Много ценно качество имате вие, българите - все още вярвате в чудеса, казва armenkata Моника Балаян

Смехът е триумф на позитивното мислене и е най-краткият път за възстановяване на здравето - най-безопасен, най-достъпен, най-приятен, с най-бърз резултат, заяви в интервю за БТА Моника Балаян, психолог от Армения. Чувството за хумор на българите и на арменците е много близко, но това е чисто национална черта - да се смееш на собствените си проблеми, коментира специалистът. Според нея българите все още притежават детската откритост.

Много ценно качество имате вие, българите - все още вярвате в чудеса, казва Моника Балаян. Тя отбелязва, че в България има много високи резултати сред хората, посещаващи смехотерапията. Психологът разказа, че вече втора година се занимава със смехотерапия в България, а от 15 години се организира групова терапия за възстановяване на здравето.

- Какво е смехът?

- Смехът има няколко определения - в езотериката - това е животът. На химическо ниво на тялото, смехът е щастие - когато човек се смее се изработват хормоните на щастието, а на мозъчно ниво се включва и центърът на щастието. На емоционално ниво смехът е дълбок релакс. След като човек се разсмее искрено, той се отпуска. Смехът работи на много нива. Поради всичко това смехът е възможност човек да се възстанови физически и психически.

- Защо децата се смеят много повече и по-често, отколкото възрастните?

- Защото са деца - те се радват на живота, в тях самите смехът е живота. Те не мислят за бъдещето, изобщо не мислят за миналото и колкото са по-малки, толкова повече кипи животът в тях. Те не могат да стоят спокойно и на едно място, през цялото време се движат, защото животът е движение и те проявяват нормална жизнена реакция - смях, който е искрената им реакция. Възрастните хора твърде много мислят за миналото, притесняват се за бъдещето и забравят, че животът е сега.

- Може ли във всяко нещо да се открие смях?

- Да, но това е възможно, когато човек помъдрява и стигне до определено духовно ниво. Тогава той започва да се смее на трудностите, на проблемите. Например Норман Казънс (американски психолог) е влязъл в историята като човек, който е разсмял смъртта.

- Има твърдение, че колкото повече книги прочете човек, толкова по-самотен и нещастен става той. Колкото по-простичко е устроен човек и е необременен, толкова по-способен е да се радва, усмихва и да се смее. Вярно ли е?

- Зависи какви книги чете, въпросът не е само в книгите, има значение с какви хора общува, какви мисли минават през главата му. Права сте, че колкото по-простичко човек възприема нещата около себе си, толкова по-позитивен е той. Колкото повече сложности създава в главата си човек, толкова по-трудно му е да живее. Един от оптинските старци - отшелници, които живеят в Оптинската пустиня в Русия, казва, че там, където е просто, там има стотици ангели, там където е сложно, няма нито един.

- Човекът сам ли си е виновен, че не може да се смее?

- Не бих казала, че човекът си е виновен, защото възпитанието и средата, манталитетът и общоприетите поведенчески норми оказват силно влияние. В различните държави културната среда, в която човек расте, оставя много сериозна следа.

- Коя нация има най-хубаво чувство за хумор?

- Арменците и българите, естествено. Чувството за хумор и на двете нации е много близко, но това е чисто национална черта - да се смееш на собствените си проблеми. Българите все още притежават детската откритост. Много ценно качество имате вие, българите - все още вярвате в чудеса. В България има много високи резултати сред хората, посещаващи смехотерапията.

- На всеки ли може да въздейства смехотерапията?

- Ако човек се засмее, няма значение дали вярва или не в терапията, в организма веднага се задейства определен химически процес - изработването на ендорфини, центърът на щастието в мозъка заработва, мигновено имунитетът започва да се повишава, започват пречистващи процеси в тялото. Няма значение какво си мисли човек за смехотерапията. Смехът действа на всеки човек, стига той да се засмее като дете, с цялото си тяло, не само с устата и очите. Нашата задача по време на терапията е да стигнем до този естествен смях.

- Как протича смехотерапията?

- Провежда се осемдневен курс на три етапа. Първият етап цели да се спре процесът на разрушение, който болестта е активирала в организма (депресия, стрес) и да спре прогресирането на болестта. Чрез втория етап трябва да се обърне този процес вече в позитивна динамика и организмът да започне да се подобрява. С третия етап укрепваме тази вече постигната динамика. В трите етапа са включени релакс, дихателни упражнения и смях. Гимнастиката е лека, тъй като задачата й е да се отпусне тялото.

- Кое провокира "курсистите" да се смеят?

- С хората работи треньор. Групата, а и всеки човек поотделно, трябва да се научи да управлява смеха. Има три начина да се предизвика смях - хумор, игра и чрез дихателни упражнения. Масовият вариант е, когато някой друг предизвиква смеха, а човекът е приемникът, но нашата задача не е тази. Минусът на това е, че човек става потребител и свиква някой друг да предизвиква смеха му. Който прави смеха, обаче, може да направи хората и тъжни, защото "входът" е един и същ. Ние се стремим да научим хората сами да предизвикват смеха си и осъзнато да го управляват - т.е. човек сам да може да пуска и да спира смеха. Използваме и много силното качество на смеха - това, че той е заразен.

- Какви успехи сте постигнали досега?

- Успехите са достатъчно сериозни, защото вече мога да говоря от собствен опит. Имаме няколко случая на излекувани пациенти от диабет и един от Русия, който страдаше от астма. Възстановява се функцията на щитовидната жлеза, подобрява се зрението, активизира се обмяната на веществата (хората свалят килограми), подобрява се общото състояние. В целия свят се говори за позитивно мислене. Смехът е триумф на позитива. Смехът е даден по рождение. Той е един от механизмите на самовъзстановяване на организма. Всички деца се смеят, независимо при какви условия живеят, дали гладуват или има война, дали са бедни или богати. Пак казвам, че възрастните трябва да се смеят като децата.

- Изкуственият смях отключва ли химическите процеси в организма?

- Да, ако човек съумее да премине в естествен смях, защото изкуственият смях е напрежение и води до стрес.

- Детската способност да се смеем запазва ли се във времето и зависи ли от темперамента на човек?

- Обикновено тази способност се потиска от възпитанието. Най-често възрастните започват да "облагородяват" естествените прояви на децата и колкото повече расте детето, то разбира, че не е прилично да се смее просто така, а трябва да се смее на нещо конкретно. Детето гледа на света с други очи, но с порастването способността му свободно да се смее се потиска. Много е важно с течение на времето и с порастването да се съхрани детското у детето. Способността на човека да се смее не зависи от темперамента му. Животът му ще бъде хубав, ако се съхрани смехът. Всички нации имат свое чувство за хумор.

- Чии са най-тъжните лица?

- На хората, които си мислят, че са в депресия. След няколко дни терапия те стават весели, защото разбират, че само са си мислили, че са в депресия. Преди време си мислех, че тъжното лице е свързано с професията, но сега съм сигурна, че професията не е от никакво значение. Смехотерапията се посещава и от военни, директори, счетоводители, но и те се смеят като деца. Жените са по-отворени и са по-търсещи. Тези качества са характерни за жената по принцип и затова те по-често се срещат по време на смехотерапията. Мъжете, обаче, по-трудно възприемат новото и дълго го оценяват и преценяват, но когато приемат, че то работи, го взимат присърце и постигат уникални резултати. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com