Столетниците се раждат през есента

6046
Столетниците се раждат през есента

Децата, родени в периода септември-ноември, имат най-големи шансове да доживеят до 100 и повече години.

Това сочат резултатите от изследване на Леонид и Наталия Гаврилови от Чикагския университет, представени в Сан Франциско на ежегодния конгрес на Американското демографско общество, съобщи БГНЕС.

Изследването им се основава на работата на немския учен Александър Лерчл от университета "Якобс" в Бремен, публикувана през 2004 г.

Лерчл получил статистически достоверни данни за това, че родените от октомври до декември умират в по-късна възраст. Германецът отдава това на разликата в климатичните условия, социалния статус и икономическите условия в семейството.

В своето изследване Гаврило обаче изключват тези фактори. Двамата учени проанализирали биографиите на хора, родени в САЩ между 1880 и 1895 г. Те доказват, че братя и сестри, родени и отраснали при едни и същи социални и икономически условия, са доживели до различна възраст. Разликата се състояла в месеца, в който са родени, като родените през есента били по-дълголетни.

Гаврилови издигат две основни хипотези за обяснението на феномена. Според едната през септември, октомври и ноември рискът от развиване на инфекция, която на по-късен етап да окаже влияние върху здравето на родения в този период от годината индивид, са значително по-малък.

Според втората хипотеза, у жените, раждащи през пролетта, лятото или зимата, са налице или дефицит на витамини, или хормонални колебания, като и в двата случая това се отразява на тяхното бебе.

Редактор: Мая Боева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com