Светът няма да свърши на 21.12.2012

41175
Светът няма да свърши на 21.12.2012

Светът няма да свърши на 21.12.2012, а ще настъпи... нов цикъл от календара на маите.

Огромна каменна плоча с надпис на маите, датиращ от 669 г. от Новата ера, която е открита в началото на 20-и век в югоизточната част на Мексико, е в основата на мита за предполагаемо пророчество, че на 21 декември 2012 г. ще настъпи краят на света.

Всъщност обаче, надписът разказва за живота и бойните подвизи на древен владетел и се споменава датата 23 декември 2012 г. като начало на нов цикъл от календара на маите.

"Маите са имали циклична концепция за времето, в която няма понятие край на света", обясни пред АФП мексиканският археолог Хосе Ромеро във връзка с плочата, влязла в основата на сюжета на трилъра "2012", направен през 2009 г. от германеца Роланд Емерих и на двете части на романа "Предсказанието на маите" на американския писател фантаст Стив Олтън.

Ирония: служител на Епъл се казва Сам Сунг

Технологичните гиганти "Епъл" и "Самсунг" водят война за милиони долари, а в същото време от американската компания нямат нищо против...

Плочата е от няколко компонента, някои от които са в Мексико, а други - в САЩ, и е известна като "Монумент 6 от Ел Тортугеро", археологически обект в мексиканския щат Табаско, предаде БГНЕС. Първите археологически проучвания там датират от 1915 г.

"Последната част от надписа отговаря на 23 декември, но централната тема на монумента не е нито дата, нито пророчество, нито край на света. Това е историята на Балам Ахау, който е бил "свят владетел" на Ел Тортугеро", уверява Ромеро.

Мексиканският историк Ерик Веласкес пък подчертава, че датата в надписа - 23 декември, а не 21, както се твърди сега - е свързана с "ритуала на обновяване на Вселената", т.е. краят на цикъл, започнал на 13 август 3114 г. преди Новата ера.

"Там само е споменато, че на тази дата ще завърши 13-ия цикълт B`aktun (единица за време, равняваща се на 144 000 дни), но в никакъв случай не означава край на каквото и да било, защото в календара на маите не съществува понятието край, той е безкраен", добави Ерик Веласкес.

Ню Йорк се сдоби с 80-годишна коледна елха

Главната коледна елха в САЩ беше инсталирана на площад Рокфелер в Ню Йорк. Иглолистното дърво е с височина от 24,3 метра и е на около 8...

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com