Телевизията намалява мъжката плодовитост

13442
Телевизията намалява мъжката плодовитост

Младите мъже, които гледат телевизия само три часа на ден, имат два пъти по-малко сперма от тези, които рядко се застояват пред малкия екран, установиха американски учени, цитирани от БГНЕС.

За първи път изследване показва, че намаляването на качеството на спермата е свързано с ниските нива на физическа активност. Мъжете, които водят предимно заседнал начин на живот, отстъпват на умерено активните мъже, показва изследването на учени от Харвардския университет.

Французите имат все по-малко сперматозоиди

В периода от 1989 г. до 2005 г. броят на сперматозоидите, които средностатистическият французин притежава, е спаднал с близо 1/3. Оказв...

Експертите смятат, че последиците вероятно се дължат на липсата на физическа дейност или на прегряването на тестисите заради продължителното седене. Мъжете, които искат да имат деца, трябва да избягват носенето на тясно бельо, за да подобрят качеството на спермата си, а шофьорите и колоездачите също са изложени на риск.

Изследването на здрави млади мъже, които гледали телевизия над 20 часа седмично, установило, че те имат с 44% по-малко сперма от мъжете, които почти не гледали телевизия. Представителите на силния пол, които спортували 15 и повече часа седмично с умерен ритъм, имали със 73 на сто по-високо съдържание на сперма от тези, които тренирали под пет часа седмично. Умерената тренировка не се отразява на качеството на спермата.

"Знаем много малко за това как начинът на живот се отразява на качеството на спермата и плодовитостта на мъжете като цяло, така че установяването на два потенциално подлежащи на промяна фактори, които изглежда имат големи последици за количеството сперма, е наистина вълнуващо", заяви ръководителят на изследването д-р Одри Гаскинс.

Редактор: Надежда Иванова

Научно за сперматозоидите

С всяка еякулация мъжете „произвеждат“ около 200 млн. сперматозоиди. Какво точно, обаче знаем за тях?    &nb...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно