Тестостерон и кортизол тласкат мъжете към риск

15188
Тестостерон и кортизол тласкат мъжете към риск
Снимка: Thinkstock

Мъжете с повишено ниво на хормоните кортизол или тестостерон са по-склонни към риск при операции на финансовия пазар, изяснили са американски учени. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Scientific Reports.

"Кортизолът влияе върху самата склонност към риск, докато тестостеронът кара човек по-оптимистично да прогнозира измененията на цените. Нашите резултати показват, че измененията на нивата на кортизол и тестостерон могат да играят роля в дестабилизирането на финансовите борси, увеличавайки склонността към риск, макар и различно", пишат Алдо Рустичини (Aldo Rustichini) и колегите му от Минесотския университет в Минеаполис (САЩ).

По-ниското ниво на тестостерон е създало обществото

Съвременните хора са се появили преди 200 хил. години, но оръдията на труда  изкуството възникват едва преди 50 хил. години. Дълго...

В първия експеримент на Рустичини и колегите му взели участие 142-ма доброволци – 69 мъже и 73 жени на възраст 18-30 години. Учените използвали компютърна програма, която имитирала финансовата борса.

Във всяка сесия на експеримента вземали участие 10 души, които можели да се разпореждат с виртуални пари и да продават активи помежду си. В процеса на експеримента изследователите измервали нивото на тестостерон и кортизол в образци от слюнка на доброволците.

Тези изменения показали, че повишеното ниво на кортизол при мъжете било свързано с по-голяма активност на борсата, повече грешки в оценките и обща нестабилност на цените.

В следващия експеримент взели участие 75 мъже, на които бил въвеждан кортизол, тестостерон или плацебо, преди да пристъпят към финансовите операции. В този експеримент повишените нива на двата хормона също правели участниците в изследването по-склонни към рисковани операции – кортизолът влияел на склонността към риск като цяло, а тестостеронът правел мъжете по-оптимистични.

Тестостеронът е виновен за по-слабия имунитет при мъжете

Установено е, че мъжете са по-беззащитни пред бактериалните, вирусните, гъбичните и паразитните инфекции, в сравнение с жените. Освен т...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com