Турчин стоя десет години без пенсия, не можел да докаже, че е жив

16130
Турчин стоя десет години без пенсия, не можел да докаже, че е жив
Снимка: БГНЕС

Гражданин от източната турска провинция Ерзурум най-сетне успя да докаже, че е жив, след като е бил погрешно вписан като мъртъв от социалната служба, съобщи турска държавна информационна агенция.

Синан Авджъ - 46-годишният мъж, на когото му се е наложило да се пенсионира рано през 2003 г., след като е бил диагностициран с епилепсия, не е имал възможност да получава нито пенсия за трудов стаж, нито такава за нетрудоспособност, след като е бил вписан в регистрите на социалната служба като мъртъв.

Хиляди пенсионери работят, за да живеят

Около 150 хиляди пенсионери работят у нас, а всеки десети от тях е останал на старото си работно място след като се е пенсионирал. С...

Авджъ, бивш работник в местната община в Ерзурум, разбира, че е бил обявен за мъртъв, когато не успява да си вземе пенсията през януари 2004 г. Освен това той не е имал възможност и да работи, тъй като хем не е съществувал формално, хем заболяването му не му е позволявало.

„Разбрах, че съм епилептик през 1999 г., но продължих да работя болен в продължение на 4 години, докато успея да се пенсионирам като нетрудоспособен. Получавах своята пенсия кратко време, до 2004 г. Когато през януари 2004 г. не успях да си изтегля пенсията, аз получих писмо от социалната служба, в което ми бе съобщено, че съм мъртъв. Аз трябваше да докажа, че съм жив и заведох дело. Случаят се проточи повече от 10 години и аз не бях способен да взимам своята пенсия за този период“, казва Авджъ пред агенция „Анадолу“.

Известен сред местнтие в Ерзерум като „Синан – мъртвият“, мъжът е получавал през всичките тези години финансова помощ от роднини и съседи, тъй като той не е бил в състояние да работи.

След като след 10-годишна съдебна битка Авджъ най-сетне успява да докаже на властите, че той не е мъртъв, сега му се налага да се изправи пред нови бюрократични бариери, опитвайки се да получи своите неплатени пенсии и право върху полагащата му се допълнителна пенсия за нетрудоспособност.

Проверяваме онлайн вноските си за втора пенсия

Всеки гражданин с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП може да провери вноските, които агенцията е превела към универсален или ...

Авджъ призовава властите да разследват хората, които са го обявили за мъртъв, съобщава още „Анадолу“.

Източник: Anadolu Ajansı.

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com