Учени: В мравуняците има тоалетни

21572
Учени: В мравуняците има тоалетни

Проучване на хигиенните навици на мравките, е открило, че в мравуняците има тоалетни или по-точно ъгли, които трудолюбивите насекоми използват за тази цел, пише Tech Times.

Мравуняците са изключително добре организирани, като всеки техен жител изпълнява определени задачи. В проучването, публикувано в журнала PLOS ONE Томър Чачкъс и колегите му са изследвали хигиенните навици на мравките, пренасяйки 21 мравчи колонии в пластмасови гнезда в кутии за събиране на фураж. След това мравките са били хранени с оцветена захароза и съдържащи протеин продукти с различно оцветяване.

Мравките са участвали в захлаждането на климата на Земята през кайнозойската ера

Двадесет и пет годишно изследване, резултатите от което са представени в сп. Geology, показва, че мравките са рекордьори по улавянето н...

Екипът е наблюдавал кутиите в продължение на два месеца, правейки снимки всяка седмица. След края на наблюдателния период, мравките са били отстранени от гнездата. Учените са помолили наблюдател, който не е бил запознат с експеримента, да запише местоположенията на оцветените или по-тъмни зони в гнездата. Резултатите са показали, че локализирани оцветени зони има във всички 21 гнезда и че цветът им съответства на цвета на захарта, с която е била хранена съответната колония. Във всяко едно от гнездата е имало до четири зони, което показва, че те са били използвани единствено като тоалетни. Нещо повече, местоположението на тези тоалетни не е произволно - мравките винаги са избирали ъгли. Изследователите все още нямат обяснение за хигиенното поведение на мравките. “Някои насекоми използват екстрементите за защита, други като строителен материал, като тор за растения или като маркировка. Може би тези тоалетни също са градини за посеви или дори складове за ценни хранителни вещества”, предполага Чачкъс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com