В България ракия са правили още през XI век

8585
В България ракия са правили още през XI век
Снимка: НИМ

При провежданите в момента археологически разкопки на Националния исторически музей (НИМ) в крепостта Лютица, на хълм край Ивайловград, археологът Филип Петрунов е открил фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия, съобщиха от НИМ.

Това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта, като първият бе открит през 2011 г., и третият като цяло в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър (днешна Силистра). Всички дестилационни уреди са датирани от ХІ век.

Българинът кара с по-малко храна, но с повече цигари и ракия

Средностатическият българин не е голям любител на здравословното хранене. Това не е заключение на някой известен диетолог, а извод от д...

От НИМ припомнят, че в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът, проф.Константин Тотев, обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник.

Проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи „с мустаци”, които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт.

България е измислила ракията поне три века по-рано от ХІV век, категорични са от НИМ.

"Докато има ракия, България е непобедима", коментира директорът на НИМ Божидар Димитров.

Празникът на сланината и греяната ракия остава традиция в Априлци

За пета поредна година в китното балканско градче Априлци се проведе станалият вече традиционен празник на сланината и греяната ракия. ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com