В кои държави по света най-много хора живеят в най-големия град?

10748
В кои държави по света най-много хора живеят в най-големия град?
Снимка: Thinkstock

Между 15 и 20% от българите живеят в столицата София, поне според официалните данни. Тенденцията на обезлюдаване на селата и преселение в по-големите градове, където обикновено има повече възможности за бизнес и професионална реализация, далеч не е само българска.

Ето къде другаде по света се наблюдава същата тенденция. Прави впечатление, че това се наблюдава най-вече в Азия и Европа.

Обявиха коя е най-популярната операционна система в света

Миналата седмица Microsoft Corporation заяви, че над 75 милиона устройства вече се задвижват на Windows 10. Според предоставените от к...

Като изключим градовете-държави и някои острови, където обикновено 100% от населението живее в големите градове, Кувейт се явява страната с най-съсредоточеното в метрополиса население – 77% от всички кувейтски граждани живеят в най-големия град.

Подобна тенденция се наблюдава и в Ливан, където 48,3% от населението живее в столицата Бейрут.

Монголия се явява третата страната в Азия, където най-голям дял от населението живее в най-голямото по площ населено място, поне според информация, публикувана в британския вестник Indipendent. В монголската столица Улан Батор живее 46% от населението на страната.

Близо 1/3 от японците живеят в столицата Токио. Подобни са и данните за Аржентина, където 35% от гражданите живеят в столицата Буенос Айрес.

Чуждестранните инвестиции в Македония са спаднали с 30% за януари-юни

Чуждестранните инвестиции в Македония бележат голям спад. Политическата криза и проблемите на сигурността, по-специално със събитията в...

Най-слаба е тази тенденция в Индия и Китай, където съответно едва два и 1,7 процента от населението живее в съответния за всяка от страните най-голям град.

18,4% от югоизточните ни съседки живеят в Истанбул – най-големия град в Турция. Подобната е тенденцията и при датчаните (22,3%) и британците (15,8%).

Използвани източници: Independent; Statista; WolframAlpha.

Aвтор: Теодор Спасов

Кипър разреши конопа за индустриални цели

Kaбинетът в Кипър одобри в сряда отглеждането на коноп за индустриални цели. Министърът на земеделието Никос Коюалис заяви пред медиите...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com