Видин - красивото късче история край Дунав

88513
Видин - красивото късче история край Дунав

Видин е град с много дълбока история и красиви места, които трябва да видим, посетим ли го веднъж. Богат е този град, богат на история, традиции и забележителности, които като мъниста на стара огърлица, красят поречието на река Дунав.

Да се разходим заедно из този прекрасен град със съдействието на този прекрасен блог...

Главната порта на Видинското кале "Стамбол капия" е украсена с герба, на който е изписан девизът на града "На Дунава вечен страж". 50 килограмовата бронзова пластика е изработена през 1936 година от италиански майстор.

Знаеш, че си българин когато...

„Помогнаха на Бай Ганю да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия – и всички рекоха, ...

Девизът в Градската градина.

Свидетел на миналите векове е най-автентично запазеният средновековен замък в България "Бабини-Видини кули". Името е свързано с легендата за трите сестри Вида, Кула и Гъмза. Първоначално замъкът се е състоял от две части: жилищно-стопанска и отбранителна.



Около Баба Вида е изкопан дълбок ров, който е бил пълнен с вода от Дунав. Баба Вида е най-укрепената част от Видинското кале и никога не е била завземана със сила.



В края на 9 век Видин се превръща в областен център и седалище на самостоятелна митрополия. Катедралният храм "Свети Димитър" е втората по площ църква в България след "Александър Невски".

5 дестинации по света, които сякаш са замразени във времето

Етъра е едно от вълшебните кътчета по света, които според голяма класация се нарежда на едно от първите места по автентичност. Авторите...



"България има един паметник на победите, какъвто никъде другъде в Просветена Европа няма. Умиращият гренадир, макар и победител, съжалява за братоубийствената война със сърбите. На това себеотрицание само българинът е способен..."



Паметникът - костница на загиналите от Трети бдински полк по време на Сръбско-българската война е официалното название на монумента.



В културен аспект Видин е редно да се гордее с първата фукционално обособена театрална сграда на територията на България. Открита през 1891 година по европейски образец (около 15 години преди Народния театър) и изцяло предназначена за театрални нужди - 480 места, обширен салон, партер, ложи, голяма сцена.



А знаете ли, че в графичния отдел на градската художествена галерия "Никола Петров" се съхраняват 45 оригинални отпечатъка на Рембранд, Дюрер, Гоя, Дьолакроа, Миле и други?



Видинската синагога е била втората по големина в България след софийската. Умишлено пишейки за нея използвам минало време, днешното й състояние е в резултат на безобразно стопанисване. На кого може да му хрумне да я използва за склад?

8-те най-стари и величествени града в света

Светът е пълен с чудати места, притежаващи богата история и оставили ни огромно културно богатство, на което да се радваме и за което д...



Монументалната палата на Видинската митрополия, построена през 20-те години на 20 век.



Крайдунавската градска градина е изграждана на етапи повече от столетие, започваща днес от колодрума до Баба Вида с внушителната дължина от близо 2 км. Голяма част от най-интересните забележителности ги представих досега, така че няма смисъл да се повтарям. Разхождайки се из нея покрай Дунав, би могло да се изрече: "Да, това е визитната картичка на града".



Цялата разходка из града - тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com