За кого е по-полезен бракът?

24771
За кого е по-полезен бракът?

Отдавна се смята, че двойките, които живеят в условията на брачен благодат е по-вероятно да имат по-дълъг живот и по-малко емоционални проблеми, пише The Guardian. Ново проучване предполага обаче, че жените имат малко полза от сватбения обет. Изследването на Лондонския университетски колеж, Лондонското училище по икономика и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина е установило, че неомъжените жени не страдат от негативните здравословни ефекти, така както е при неженените мъже.
При жените на средна възраст, които никога не са сключвали брак вероятността да се развие метаболитен синдром - комбинация от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване, е същата като при омъжените жени. Проучването установява малко по-високи нива на биомаркера, който показва увеличен риск от дихателни проблеми, но въпреки това те са значително по-ниски от нивата при неженените мъже. Същото се отнася и за биомаркера за сърдечни проблеми, който е по-висок с 14 процента при мъжете, докато при жените отбелязва едва забележима разлика.

“Животът без брак или партньорство е по-малко вреден за жените, отколкото за мъжете”, казва д-р Джордж Плубидис. “Оказва се, че бракът носи повече ползи за мъжете”.

Какво казват рисунките за детето?

Много възрастни се отнасят пренебрежително към детските рисунки – нищо повече от драсканици. Те, обаче крият ценна информация. Д...

Изследването е открило още, че разводът не оказва негативен ефект върху здравето както на мъжете, така и на жените, ако намерят нов партньор. При жените, които се развеждат в периода от средата до края на 20-те си години вероятността за метаболитен синдром е по-малка с 31 процента в сравнение с жените, които останат омъжени,  допълва агенция Фокус.

Екипът е анализирал информация за над 10 хиляди души, родени в Англия, Шотландия и Уелс през една и съща седмица на пролетта на 1958 година. Изследването е първото, което изучава връзката между семейния статус и здравето в средната възраст сред голяма извадка от населението, преминала през медицински прегледи.
Хари Бенсън от Меридж Фаундейшън отбелязва все пак, че в брака има нещо повече от здравословни ползи. “Смисълът на брака е да потвърди обещанието, което двойките поемат за собствената си стабилност и за ползата за децата”, казва той. Според мащабно проучване от 2011 година бракът намалява риска от преждевременна смърт с до 15 процента.

Изследване от предходната година на Световната здравна организация пък установява, че семейният живот може да намали риска от състояния на безпокойство и депресия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com