Защо котките са равнодушни към хората?

13824
Защо котките са равнодушни към хората?

Специалисти от университета Линкълн (Великобритания) са провели изследване с цел да изяснят защо котките, за разлика от кучетата, се стремят към усамотение и рядко се привързват към хората, пише Phys.org.

По-конкретно учените анализирали поведението на няколко десетки котки в рамките на теста "Странна ситуация", който за първи път е бил приложен през 70-те години за изучаване на привързаността на малките деца (до 18 месеца) към майките им.

Профилактика за здрави котки, спокойни стопани и по-малко разходи

Профилактиката е най-добрата грижа за котките. За съжаление, голяма част от стопаните пренебрегват този факт и довеждат животното в кли...

В хода на това изследване малките деца били отделяни за известно време от майките си, като наблюдавали реакцията им и степента на стрес.

Този тест бил приложен и към котките. Оставайки по време на експеримента без стопаните си, те не демонстрирали дори така наречения надежден стил на привързаност към тях.

По-конкретно животните не се опитвали да търсят своите стопани, като проявявали пасивност, а признаците на стресово поведение при тях не били свързани с отсъствието на собствениците им и последвалата им поява.

Специалистите стигнали до извода, че равнодушието на котките се обяснява с това, че при тези животни чувството на сигурност не е свързано с човека. Според учените това по-скоро се явява обща проява на природата на семейство котки.

Профилактика за здрави котки, спокойни стопани и по-малко разходи (2-ра част)

Профилактиката е най-добрата грижа за котките. За съжаление, голяма част от стопаните пренебрегват този факт и довеждат животното в кли...

Естествено, любовта на котките към всевъзможни кутии според изследователите се обяснява с това, че в тях животните се чувстват в безопасност.

Учените от университета Линкълн обещават скоро да разкажат по-подробно за резултатите от своята работа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com