Защо шефовете не бива да се шегуват с подчинените

11774
Защо шефовете не бива да се шегуват с подчинените
Снимка: Thinkstock/Guliver

Американски и китайски учени са обяснили защо началниците по-добре да не се шегуват при подчинените си и са публикували статия в научното издание Group&Organization Management.

В рамките на изследване учените провели допитване сред 54 компании. Били запитани 70 началници и 241 служители, които отговорили на специални анкети.

Страхът от загубата на работа е по-вреден от пасивното пушене

Стресът на работното място и пасивното пушене са почти съпоставими по степен на вреда за човешката психика, са изяснили изследователите...

Изследователите изяснили, че ако в колектива се съхранява конфликтна обстановка и лоши взаимоотношения между служителите и началството, то всякакви шеги на шефовете се възприемат негативно от работниците и само влошават ситуацията.

Тези изводи са в разрез с популярната хипотеза, че хуморът на началството повишава моралната удовлетвореност от работата.

"Ръководителите не следва да се ползват с шеги, за да си подсигуряват добри отношения с подчинените. За тази цел е по-добре да се прилагат други средства – ясни инструкции, справедливи решения, ясни и полезни коментари за извършената работа. А след това, когато отношенията вече са изградени, за тяхното поддържане вече помага хуморът", отбелязва водещият автор на изследването Кристофър Робърт.

Учените разбрали също така, че в колектив, където между босовете и служителите се съхраняват добри взаимоотношения, е приемлив всякакъв вид хумор – удовлетвореността от работата се повишава както от позитивните, така и от циничните шеги.

Не казвайте това на работа

"Разликата между почти правилната дума и наистина правилната е като тази между светулката и светкавицата", казва писателят Марк Твен. ...

Изследователите уточняват, че сексистките или расистките шеги се явяват изключение от правилата и могат да се възприемат различно в екипите. Учените твърдят, че техните изводи могат да се използват от ръководителите на компании на практика, за да повишат удовлетвореността на подчинените си от работата, заключава Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com