Защо трябва да се спи на работното място

21534
Защо трябва да се спи на работното място
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Изследователи твърдят, че спането на работното място е полезно, тъй като снема нивото на стрес, намалява импулсивността, подобрява концентрацията на вниманието и увеличава настойчивостта на човека при решаване на работни задачи, пишат учените в Personality and Individual Differences.

За никого не е тайна, че днес много хора изпитват съществен дефицит на сън. Продължителният работен ден, дългият път от дома до офиса, увлеченията и домашните задължения – всичко това ни кара да съкратим нощния сън с няколко часа.

Как недоспиването влияе на мозъка

Много хора мислят, че хроничния недостиг на сън може да се компенсира с "отспиване" в свободното време. Но това не е така. "По-рано се ...

В изследването на учените взели участие 40 души на възраст от 18 до 50 години, които в продължение на три дни поред спазвали нормален режим на сън.

Хората трябвало да преминат няколко психологически теста, както и да опитат да решат задача. Част от доброволците след това спали в продължение на час, а останалите прекарвали този час в гледане на видеозаписи със сцени от живата природа. След това хората отново преминали тестове.

Резултатите показали, че едночасовият сън съществено снижил нивото на психическо напрежение, подобрил концентрацията и увеличил настойчивостта на хората при решаване на задачи.

Авторите на статията твърдят, че работодателите следва да вземат на въоръжение резултатите от изследването и да осигурят на служителите си възможност да поспят на работното място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com