Звезда от "Стар Трек" ще се качва в стратосферата

5843
Звезда от "Стар Трек" ще се качва в стратосферата

Актрисата Нишел Никълс (Nichelle Nichols) съобщи, че на 15 септември ще се отправи в полет на модифициран самолет Boeing 747, на борда на който е разположена стратосферната обсерватория SOFIA на НАСА, пише порталът Ars Technica.

82-годишната актриса отбелязала, че я включили сред първите посетители, на които ще бъде позволено да се качат на SOFIA без научна мисия.

Нишел Никълс е получила известност благодарение на лейтенант Ухура от фантастичния сериал „Стар Трек“. Нейната героиня била нетипична за 70-те години, когато афроамерикански персонажи били показвани най-често в ролята на прислуга.

Актрисата си сътрудничи с НАСА от 1969 г. Астронавтът Мей Джеймисън - първата афроамериканка, извършила полет в Космоса – разказва, че е избрала професията си в голяма степен благодарение на „Стар Трек“ и образа на Ухура.

Българи станаха първите, излъчили филм в Стратосферата

Българи станаха първите хора в света, излъчили филм в Стратосферата. Умален модел на кино салон бе изстрелян на 31 км. над земята в опи...

Стратосферната обсерватория SOFIA е разположена на борда на модифициран Boeing 747 и е оборудвана с телескоп с ефективен диаметър 2,5 метра. При наблюдения самолетът се намира на височина между 12 и 14 километра.

Проведени с нейна помощ наблюдения през пролетта на 2015 са позволили на астрофизиците от НАСА да обявят, че количеството прах, останало след взрив на свръхнова, е достатъчно за образуването на нови планети.

SOFIA е съвместен проект на НАСА и Германския център за авиация и космонавтика, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com