Днес Нелсън Мандела излиза от затвора след 27 години зад решетките

64071

Нелсън Мандела, водач на движението за прекратяване на апартейда в Южна Африка излиза от затвора на 11-ти февруари 1990г. след излежаване на 27-годишна присъда.

През 1944г. Мандела, който е адвокат се присъединява към Африканския Национален конгрес (ANC). Това е най-старата политическа организация на чернокожите хора в страната. Тук той става лидер на младежкото крило на ANC в Йоханесбург.

Разкриха публично завещанието на Нелсън Мандела

По обед днес на специална конференция бяха разкрити детайли относно завещанието на легендарния южноафрикански лидер Нелсън Мандела, кой...

През 1952г. той става вицепрезидент на организацията в национален мащаб и прокламира прекратяване на доминирането на бялата раса над чернокожите хора в страната - без обаче за целта да се използва насилие.

Въпреки своите изявления през 1960г. той спомага за организиарането на паравоенна структура към ANC, която да се бори с правителството съставено от бели хора и наложения от тях расизъм.

Така през 1961г. Нелсън Мандела е арестуван за измяна, но след това е оправдан и арестуван повторно година по-късно за нелегално напускане на страната.

Мандела е обвинен и осъден на 5 години затвор, които трябва да излежи в затвора на остров Робен. Само две години по-късно срещу него се завежда нов процес – този път за саботаж.

След втория процес той и други водачи на ANC са осъдени на доживотен затвор.

Мнимият преводач на церемонията за Мандела влезе в психиатрия

Мнимият жестомимичен преводач на церемонията в памет на Нелсън Мандела, който оправда поведението си с шизофрения, беше приет в психиат...

Мандела прекарва 18 от тези 27 години в бруталния затвор на остров Робен. За нечовешките условия свидетелстват мъничката килия без легло и водопровод. Освен това той може да изпрати или получи писмо от близък веднъж на шест месеца. Освен това само веднъж годишно може да има посетител за едва 30 минути.

Въпреки адските условия на това място Мандела продължава да олицетворява движението срещу апартейда в Южна Африка и дори продължава мисията и в този затвор. Така той предизвиква властите на драстични мерки за неговото окротяване и по-късно е преместен на друго място, където е под домашен арест.

През 1989г. Фредерик Вилем де Клерк става президент на ЮАР и премахва апартейда. Освен това той отново провъзгласява ANC за легална организация, отменя екзекусии на нейни членове и през 1990г., на днешната дата, освобождава от плен героя за населението в страната – Нелсън Мандела.

През 1993г. Мандела и де Клерк получават Нобелова награда за мир.

Само година по-късно ANC печелят първите демократични избори в страната и Нелсън Мандела е избран за президент на Южна Африка.

Статуя в Претория ще напомня за делото на Нелсън Мандела

В градината на президентството на Южна Африка в Претория утре, ден след погребалната церемония в село Куну, ще бъде открита статуя на...

Нелсън Мандела приключва с политиката през 1999г., но през следващите години продължава да прокламира мир социална справедливост по света до своята смърт през месец декември 2013г. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com