До какво води самотата?

38476
До какво води самотата?
Снимка: iStock/Guliver

Американски медици са установили, че самотата предизвиква реални и изключително негативни изменения в работата на клетките на имунната система, което средно увеличава риска от преждевременна смърт за възрастните хора с 14%. Това става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS.

В последните години учените откриват множество свидетелства, че самотата и чувството за изоставеност се отразяват не само върху психическото, но и върху физическото здраве на човека.

Как да си гарантирате самотата

Някои хора, страхувайки се от трудностите, които могат да възникнат в отношенията, несъзнателно прилагат определени стратегии, които им...

Например през 2009 г. биолозите са установили в изследвания с мишки, че самотата ускорява разпространението на рака по тялото, а през 2013 г. – че чувството на изоставеност кара човека да взема необмислени решения и да се държи прекалено авантюристично.

Джон Качиопо от Чикагския университе и редица други психолози са установили, че самотата предизвиква изменения в работата на организма на клетъчно ниво и допринася за увеличаването на шансовете от преждевременна смърт, като анализирали работата на имунните клетки в организмите на самотни макаци и хора в напреднала и средна възраст.

Както се оказало, самотните хора и маймуните страдали от един и същи синдром – техните левкоцити били по-предразположени към възпаления и по-зле реагирали на присъствието на вируси в сравнение с клетките на хората и приматите, живеещи в семейства или големи общности от себеподобни.

Интересното е, че този ефект се усилвал с времето – колкото по-дълго маймуните и хората прекарвали в самота, толкова повече били изразени тези нарушения в работата на левкоцитите. В резултат на това организмът на самотното същество става все по-уязвим за инфекции, което значително увеличава шансовете от преждевременна смърт, особено на преклонна възраст.

Самотата вреди на хромозомите

Папагалите жако за сетен път потвърдиха, че социалният стрес се отразява зле на състоянието на хромозомите. Ако тези доста общителни пт...

По-конкретно експериментите с макаци установили, че самотните примати по-бързо ставали жертви на маймунския имунодефицитен вирус, чиито частици по-бързо прониквали в мозъка и други части от тялото на маймуните, когато те били самотни.

Тези негативни изменения протичали поради това, че самотата кара нашия организъм да изработва химични сигнали на стреса, каращи костния мозък да произвежда неправилни версии на левкоцитите и да променя активността на гените, свързани с реакцията на възпаление и вируси.

Сега Качиопо и колегите му ще проведат повторни изследвания в опит да изяснят може ли да се потисне този ефект с помощта на медикаменти.

 

Магазин за прегръдки бори самотата в Токио

Японската столица Токио е известна с многообразието си от чудновати секс шопове, барове и нощни клубове. Но най-новата атракция в рай...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com