Доказано: Щастието зависи от парите!

9421
Доказано: Щастието зависи от парите!

Националното статистическо управление на Великобритания е публикувало изследване, доказващо, че щастието и парите се намират в пряка зависимост. При това колкото повече са парите, толкова по-щастливи се чувстват хората, пише Комерсант.

Изследването е проведено въз основа на данни за жителите на Обединеното кралство, но се смята, че в този аспект британците не са уникални.

Парите не носят щастие, но намаляват тъгата

Учени доказаха, че парите не могат да ни дадат щастие, но с положителност ни правят по-малко тъжни, пише в. "Дейли мирър". Изследовате...

Изследователите анализирали нивото на щастие в развитите социални групи и стигнали до извода, че личното щастие "в най-силна степен е свързано с нивото на богатство на семейството, в което живее човек".

"Резултатите от изследването… показват, че общото ниво на богатство има позитивен ефект върху гражданите, увеличавайки нивото на удовлетвореност от живота, чувството на нужност и щастие, снижавайки при това нивото на тревожност", се казва в доклада.

"Хората, живеещи в семейства с най-малък показател на богатство, по-често са склонни да говорят за ниско ниво на лично щастие в сравнение с хората, живеещи в семейства със средни показатели на богатство."

Под "богатство" се разбирали финансови активи – средства по сметки в банки, акции, прочие ценни книжа, детски влогове. Личният доход особено влияел на нивото на щастие, а свързаните активи – недвижими имоти, частни пенсионни планове, автомобил и така нататък – почти не влияели върху него.

Щастието идва след 50-те

Цял живот чакаме да бъдем щастливи, а учени вече доказаха кога това наистина е възможно. Данни от проучване, проведено във Великобритан...

Впрочем ситуацията отново се променяла, когато ставало дума за "физическо богатство" – за всичко, което се намира в домовете, включително мебели, разнообразна техника, древности, произведения на изкуството, колекции, марки, както и персонални телефонни номера. Както изяснили специалистите, "физическото богатство" също влияе благотворно върху хората. То особено повишавало чувството за нужност и общото ниво на удовлетвореност от живота.

Подобни изследвания са провеждани и по-рано. Например известните Бетси Стивънсън и Джъстин Уулфърс, провеждайки собствено разследване (те впрочем се опитвали да докажат, че щастието пряко зависи от това как човек се сравнява с околните), са стигнали до извода, че "ако нивото на насищане (нивото, при което доходът и щастието не се намират в зависимост) съществува, то (изследователите) още не сме го открили".

Още по-рано по въпроса за връзката между богатството и щастието се изказал и американският президент Роналд Рейгън: "Парите не могат да купят щастие, но те несъмнено ще ви дадат спомени от по-висока класа."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...