Финансовите проблеми причиняват физическа болка

4544
Финансовите проблеми причиняват физическа болка
Снимка: Thinkstock

Американски учени са изяснили, че хората с финансови проблеми изпитват доста повече физическа болка в сравнение с тези, които се смятат за по-осигурени.

Освен това проблемите от паричен характер влияят негативно на болковия праг и карат хората по-често да употребяват обезболяващи, става ясно от статия, публикувана в сп. Psychological Science.

Откриха средство срещу хронична болка

Невробиолози от университета Дюк (САЩ) са открили при експеримент с мишки нов начин да се справят с хроничната болка. Те въвели в тясно...

До подобни изводи учените стигнали, като анализирали резултатите от шест независими изследвания. В едно от тях през 2008 година била установена зависимост между загубата на работа и повишената употреба на обезболяващи.

А в друго се сочела закономерност, според която в кризисни и стабилни години хората от фокус групите по-често или по-рядко търсят лекарска помощ. Съответно в периоди на финансова нестабилност хората по-често търсели специалисти при заболявания и изпитване на болка.

Изследователите успели да установят, че усещането за икономическа незащитеност активира механизми, свързани с тревогата, страха и стреса. Те са сходни с процесите, които карат хората да чувстват болка.

За подкрепа на резултатите от изследването учените събрали група студенти, които имали или нямали финансови проблеми.

Болката помага за сплотяването на екипа

Въпреки неприятните усещания болката играе ролята на спойка, която укрепва груповата солидарност и обществените връзки. Изследването е ...

Всички участници в експеримента трябвало да задържат ръка в кофа с лед максимално дълго. В резултат тези, които страдали от липса на пари, издържали по-малко от тези, които нямали финансови проблеми.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com