Как по-лесно да запомняне имена

8112
Как по-лесно да запомняне имена

Случвало ли ви се е да изпаднете в неловката ситуация да сте се запознали с един човек и точно 5 минути по-късно да не помните името му?

Подобно нещо може да ви изиграе много лоша шега по време на бизнес среща. За щастие има как по-лесно да запомняте наименованията на тези, с които се запознавате. Сайтът Lifehack.org предлага няколко психологически трика за целта:

Какво казва всяка от буквите в името ти за теб

Човек цял живот научава нови неща за себе си и променя тези, които вече знае. Чертите от характера ни са толкова разнообразни и в толко...

1. Често споменавайте името

Когато срещнете нови хора за първи път, най-вероятно общ приятел или колега ще ви представи. Не се поддавайте на желанието да кажете: „Приятно ми е.” Вместо това кажете: „Приятно ми е да се запознаем, Карън.” Опитайте да вкарвате името в разговора възможно най-често (без да звучите глупаво, разбира се).

Не само, че трябва да повтаряте имената на нови лица, но и трябва да се опитате да го опознаете малко повече. Така те ще останат с отлично впечатление за дружелюбния и внимателен човек, когото са срещнали, а и вие сами ще осъзнаете, че е важно да запомните името им, защото може да ги срещнете отново.

2. Съсредоточете се върху настоящия момент

Кои са най-разпространените български имена

Най-разпространените мъжки имена в България са Георги – 173 хил., Иван – 168 хил., Димитър – 129 хиляди, сочат данни ...

Когато водите разговор с няколко души едновременно, със сигурност умът ви ще започне да блуждае. (Особено, ако сте на съвещание или работна среща, нали така?) Съзнателно забранете на мозъка си да се разсейва, особено, когато тъкмо сте се запознали с нов човек. Няма да ви хареса, ако шефът ви запознае с някого, а вие веднага да кажете: „Съжалявам, забравих името ви.” Ще оставите впечатление, че или не сте слушали, когато шефът е говорил, или, че сте разсеяни. Когато се намирате в такива ситуации, винаги бъдете нащрек!

Останалите 3 трика за по-лесно запомняне на имена четете в Expert.bg!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com